Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/huc

Marketing

Genijalni um Kibića Dabića

Image Hosted by ImageShack.us

Bili smo na ručku, brat i ja, i čavrljali smo o svemu po malo, od safalada do Kazimirove sile i natrag.
A onda je brat postavio sljedeće pitanje - Može li se biti kreativan bez kreacije?
- Pojasni - rekao sam.
- Može li se biti kreativan bez produkta - pojasnio je.
Priznajem, olako sam prešao preko tog pitanja.
A pitanje je na mjestu.
Dakle, može li se biti kreativan na način da sve ostane tek na nivou detaljno razrađene, ali nematerijalizirane ideje unutar vlastite glave?

Navodno je Tesla imao dobru moć vizualizacije i svoje je izume, dio po dio, slagao u glavi. Da li je to bio naprosto način na koji je njegov mozak radio, ili je taj način razvio želeći se zaštiti od industrijske špijunaže teško je reći. No to su neprovjerljive rekla-kazala informacije, i tko zna na koji je način zapravo razmišljao.

Ali uzmimo da postoji um koji je sposoban dokučiti i raskrinkati stvari, pristupiti im iz drugog ugla i dovinuti se rješenju ali isključivo poradi vlastite zabave, osobnog rasta i razvoja. Um koji prezire ljudski rod te svoje misli i otkrića ne želi podijeliti sa bijednom bezglavom žgadijom. Um toliko moćan i velik da je svog vlastiti ego ostavio milionima svjetlosnih godina iza sebe, te je pljesak, titule, fotografiranje za časopise, gostovanja na televiziji i nobelovu nagradu galantno prepustio nekome jadniku koji će doći tek desetcima, ili stotinama godina kasnije.

Taj bi gospodin, nazovimo ga Kibić Dabić, u današnje vrijeme mogao biti recimo kvantni fizičar koji je našao način da dobavi besplatnu i obnovljivu energiju iz polja nulte točke.
No on prešućuje svoje velebno otkriće i pušta mizernu ljudsku bandu od koje mu se diže želudac da i dalje živi u svom blaženom neznanju. Pušta grabežljivce da se kolju, da se režu na komade, mesare, siluju, sakate zbog tih nekoliko bijednih energenata (i dijamanata dakako) na sam Božić godine Gospodnje 2008., dok u zaglušujućoj buci teške artiljerije i borbenih aviona zvona zvone najavljujući kraljevstvo Božje.

Na stranu sada moralnost njegovog čina, pustimo i eventualnu karmičku kaznu koja bi zbog toga mogla uslijediti za Dabića. Jer kako reče Rudolph Steiner, posljednji europski mistik, svatko tko je dosegao višu razinu svijesti treba prosvjetiteljski djelovati na niže razvijene te im pomoći u njihovoj duševnoj preobrazbi. Pače, to je njegova dužnost.

Zanemarimo to i razmislimo o mogućnost da postoji, ili je već postojao netko takav.


Post je objavljen 24.11.2008. u 09:50 sati.