Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

POŽAR U ROBNOJ KUĆI "LETO"

MEDAKOVIĆ

Požar u robnoj Kući Leto na skretanju sa autoputa Beograd-Niš kod naselja Medaković lokaliziran je i nema ozljeđenih, rekao je načelnik uprave za vatrogasne spasilačke jedinice MUP-a Srbije Đorđe Babić **** Čak 30 vatrogasaca sa 20 vozila gasilo je vatru u skladištu robne kuće „Leto” u Sinjskoj ulici **** Na sreću, nitko nije ozljeđen, a devet ekipa sa 28 vatrogasaca Voždovca, Zvezdare, Zemuna i Železnika gasilo je vatrenu stihiju više od dva sata! Pričinjena je ogromna materijalna šteta.

Serija požara u Beogradu se nastavlja. Poslije izbijanja vatre u Zavodu za odgoj djece na Voždovcu i romskom naselju na Novom Beogradu, danas je izgorjelo skladište Dječje robne kuće "Leto" u Sinjskoj ulici na Medakoviću. Plamen je izbio oko 15 sati u dijelu objekta gdje se nalaze plišane igračke i dječja kolica, i za samo nekoliko minuta progutao cijeli prostor. Na sreću, nitko nije ozljeđen, a devet ekipa sa 28 vatrogasaca Voždovca, Zvezdare, Zemuna i Železnika gasilo je vatrenu stihiju više od dva sata! Pričinjena je ogromna materijalna šteta.

U trenutku izbijanja požara u objektu se nalazilo šest radnika, od kojih dva u skladištu.- Sa koleginicom sam bila u podrumu, kada je nešto počelo da dimi - rekla je jedna od radnica robne kuće"Leto". - Odmah smo otrčale ka izlazu, a poslije minut ili dva aktivirao se i alarm. Ostali radnici su, takođe, izašli iz lokala.Međutim, vatrogasci su poziv primili tek u 16 sati, kada se plamen već razbuktao.
- Planulo je skladište sa četiri nivoa dječije robe - kaže za "Novosti" Miloš Majstorović, šef smjene vatrogasaca. - Kada smo stigli, vatra je već zahvatila veći dio skladišta. Riječ je o izuzetno nepristupačnom dijelu objekta, što je otežalo gašenje. Dodatni problem predstavljao je i vjetar.

Ipak, zahvaljujući požrtvovanosti beogradskih vatrogasaca, požar je oko 18 sati lokaliziran, a zatim i potpuno ugašen. U ovoj intervenciji utrošeno je više od 25000 litara vode!Borbu sa vatrenom stihijom osim radnika promatrali su i čelnici robne kuće koja je u grčkom vlasništvu.Kako se moglo čuti od okupljenih, požar su prvo pokušali ugasiti radnici, zbog čega nisu odmah pozvali vatrogasce. Kako su igračke napravljene od lako zapaljivih materijala, plamen je sve više napredovao. Vidjevši da nemaju kud, zaposleni su, navodno, poslije sat vremena prekinuli gašenje, istrčali i tek tada pozvali pomoć.Uzrok požara zasada nije poznat. Nezvanično se saznaje da objekat već duže vreme ima problema sa ventilacijom, pa policija ne isključuje da je to kumovalo izbijanju vatre.

Gust crni dim koji je kuljao iz magacina ove dečje prodavnice satima je prekrivao okolna naselja i autoput ka Nišu pored koga se objekat i nalazi. Dok je trajala borba sa plamenim jezicima, zaposleni su evakuisani. Vatrogasci su se hrabro dovijali na sve načine da obuzdaju vatru koja je bukvalno izbijajući iz robne kuće u naletima sejala žar unaokolo.

– Vode u cisternama nije bilo dovoljno – objasnio je Miloš Majstorović, šef smjene vatrogasne brigade, i dodao da su se zbog toga brzo smjenjivala vatrogasna kola.
– Gorjele su plastične lutke, igračke, oprema za djecu koja je posložena po policama na četiri razine. Osigurali smo prostorije oko skladišta, jer je u njemu situacija bila kritična. Čim uđe zraka unutra sve ponovo plane. Palete igračaka padaju unaokolo i raspiruju vatru – izjavio je u žurbi Majstorović.Uzrok požara, koji je lokaliziran poslije 18 sati, nije poznat jer nitko od radnika robne kuće nije htio otkriti kako je skladište planulo. Za svaki slučaj, kako su rekli, vatrogasci će dežurati u toku cijele noći. Novosti


Post je objavljen 21.11.2008. u 20:20 sati.