Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gearvana

Marketing

Moogerfooger MF 103 12-stage phaser

Prije puno puno godina u pedesetima, dr. Robert Moog je izumio jednu vrstu sintisajzera. To je bila naprava koja se sastojala od klavijature i hrpe modula koji su se svi mogli međusobno povezati kablovima i na taj način su se mogli stvoriti muzikalni i kontrolabilni zvukovi. Revolucionarno je bilo to što su svi moduli bili upravljani preko napona koje su mogli primati i slati putem tih kablova.
Student fizike i muzike (ili tako nekako) imenom Walter Carlos odlučio je pomoću te naprave snimiti Bachova djela odsvirana kompletno na tom sintisajzeru. Tako je nastala do dana današnjeg najprodavanija ploča elektronske glazbe imenom "Switched on Bach". Moguće je da je to i najprodavanija ploča klasične glazbe, ali štajaznam.
Walter se u međuvremenu odrekao svoje muškosti i sada se zove Wendy Carlos, a Moog je marljivo radio na svom izumu i tokom sedamdesetih je izašao s nekoliko krasnih sintisajzera među kojima posebno mjesto zauzima Minimoog, koji je poprilično doprinio slavi benda Kraftwerk koji je zauzvrat poprilično doprinio slavi imena Moog.
Dr. Robert je umro prošle ili pretprošle godine, ali kompanija Moog postoji i danas i proizvodi lude naprave za koje mi smrtnici uglavnom nemamo para.



Ovo što imam danas na reviewu je takozvani MF103 12-stage phaser. Kupljen je u New Yorku za cijenu mrvicu veću od one koju u nas u dućanu postiže obični boss PH3 phaser, u dućanu stričeka Rudyja Pense koji proizvodi lijepe gitare imenom Pensa. U skladu s gradom u kojem se nalazi moglo bi se reći da je on Guitar Nazi. (Za one koje nisu gledali Seinfelda, preporučam epizodu u kojoj se pojavljuje Soup Nazi).

Težina pedale je 1.5 kilogram. Ima drvene stranice i za trećinu je veća od ruskog small stonea. Switch je jedan od onih koji ne kliknu, ali izgleda kao da će trajati zauvijek, i jednog dana kad neki psihodeličar iz 41 stoljeća iskopa ovu pedalu, moće će uštekati svoj 2000 godina star vintage Squier i ovim phaserom dozvati svemirce da svrate na pašta šutu. Bez problema sa switchanjem.
Iznad switcha se nalazi lampica koja gori crveno dok je phaser ugašen i zeleno kad je upaljen. Iznad te lampice je ledica koja služi kao indikator brzine LFOa, a iznad nje je još jedna ledica koja označava input gain. Gain je popriličan tako da se može uštekati i gitara i razne line level naprave. Iznad te ledice je output level iliti na narodnom jeziku 'volume'. Iznad tog gumbića je drive koji ustvari predstavlja ulaznu glasnoću.
Nadalje na lijevoj strani kontrolnog panela imamo LFO (low frequency oscillator) koji ima gumbić za količinu, gumbić (ovo "gumbić" shvatite s zadrškom - ova pedala nije dizajnirana za Japance nego za treću smjenu rudnika u Kreki da može svojim lopatastim rukama lako i precizno podesiti štogod treba na pedali) za brzinu LFOa i sklopku za brzi i spori način rada gdje je spori od 0.1-2.5 Hz, a brzi od 1-250Hz. S desne strane nalazi se dio koji se zove phaser, a predstavlja komande filtera: imamo gumbić za centralnu frekvenciju, gumbić za rezonanciju i prekidač koji pali 6 stage ili 12 stage modus rada. 6 stage znači da imamo filter koji ima tri frekvencije koje potiskuje, dok 12 stage ima šest frekvencijeksih "rupa". Za one kojima je već zlo od filtera, frekvencija i oscilatora, sad ću objasniti kako to čudo radi:
Prvo se postave gumbiće "sweep" i "resonance" na neku poziciju. Upali se phaser, a gumbić se pomiče lijevo-desno rukom. To je tipični zvuk koji daje phaser, filter koji se pomiče lijevo-desno. E sad, umjesto da gumbić sweep pomičemo rukom, možemo to raditi elektronski jer imamo LFO na raspolaganju. Pomoću gumbića "rate" podešavamo brzinu kojom želimo da se filter pomiče, a gumbićem "amount" kažemo koliko želimo da se filter pomiče - gumbić lijevo znači "nimalo", a gumbić desno znači "puno".
Ono što ovaj phaser izdvaja od ostalih je to da se radi u luđački kvalitetnom zvuku što je Moogov zaštitni znak, a izdvaja ga i to što su kontrole toliko široko podesive da si svatko može naći prikladan phaser - na neki način on u sebi sadrži i MXR phase 90 i small stone i sve druge phasere čisto zbog velikog raspona kontrola. Tako da mogu slobodno ustvrditi da je ovo najbolji phaser za bas koji sam ikad čuo. Znam da ga je Lolli koristila u nekim bučnim dijelovima da se probije basom kroz mix i obično bi taj sweep bio tako moćan da sam imao osjećaj da će me pomesti sa stagea...



Ima još... Naime ovaj phaser nema samo in i out jack sa stražnje strane nego ima 9 ulaza! Utičnice su one plastične što mi se baš ne sviđa, ali djeluju čvrsto i robusno pa sam nekako utješen time. Postoje dakle audio in, audio out, aux out (to je invertirani signal prema van, opet zvuči kao phaser, ali više kao križanac waha i phasera), zatim je tu sweep in koji prosljeđuje audio u jedan od dva 6 stage phasera. Iskreno, ne da mi se ni isprobavti ni opisivati što to radi.
Tu je još LFO out što znači da bi ovaj phaser mogao poslužiti i kao modul u modularnom synthesizeru. Tu su također i četiri kontrolna ulaza na koja se može spojiti expression pedale tako da se sva četiri velika gumba mogu kontrolirati samo preko pedala, a povrh toga ti isti ulazi primaju i kontrolni napon, tako da se phaser može upravljati i iz nekakvog analognog sequencera. Uglavnom, cijela pedla je toliko neograničena da je malo bolesno uopće krenuti u ispobavanje svih mogućnosti.
Napajanje pedale je od 10 do 15 volti. S obzirom da adapteri od 9 volti proizvode ustvari 10 volti, onda možete uzeti bilo koji adapter od 9 volti. Naravno, kreteni su obrnuli polaritet tako da ne možete uzeti boss adapter nego morate rezati žice i lemiti ne biste li obrnuli polaritet. Na baterije ni ne pomišljajte jer baterije ipak ne daju 10 volti.



Na kraju evo par snimaka:

Prva snimka je gitara u phaser, LFO nije aktivan, uključen je 6 stage phaser, sweep gumbić je na maksimumu, zatim ga ručno okrenem na minimum, zatim uključim 12 stage phaser, i zatim ga ponovo vratim na maksimum.
DEMO - Range

Na drugoj snimci se čuje i automatski sweep pomoću
LFOa i malo besciljnog podešavanja raznih gumbića na phaseru. Distorzija je Fuzz Factory
DEMO - Mladen Psihodelić

Na trećoj snimci je bas gitara kroz Frantone Lo Tone Classic Fuzz u phaser.
DEMO - Bass



Post je objavljen 20.11.2008. u 22:01 sati.