Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/anarhijaweekly

Marketing

Wim Wenders: Im Lauf der Zeit

Wendersov film gledao sam prvi puta vjerojatno prije više od 10 godina. I to je bilo pravo vrijeme za filmove koji traju puna tri sata ili više, a ništa se spektakularno ne dogodi. Hoću reći, da su poratne devedesete, pogotovo ako ste kojim slučajem u tom periodu studirali ili radili nešto takovog tipa, bile toliko usporenije od ovog današnjeg vremena da mi je to gotovo nezamislivo. Kao prvo, nije bilo mobitela, flat-rate-a, umreženo ste igrali jedino ako ste se vlastitom žicom povezali s nečijim računalom, a u cijeloj je Hrvatskoj postojao možda jedan veliki trgovački centar. Dionice su imali samo Kutle i Gucić, a ono malo braniteljskih bilo je bezvrijedno. Crobex definitivno nije opterećivao mozak srednjeg staleža, a da budemo precizni – nije ni postojao.
Tada mi je gledanje Wendersovog filma bio događaj tjedna. Imao sam vremena za poistovjećivanje s likovima koji upravljaju vremenom 10 puta bolje nego kakav moderni voditelj seminara iz Time managementa. Vjerojatno mi je iz tog razloga film i ostao u glavi. Crno bijele slike lokalnih cesta uz nekadašnju granicu Istočne i Zapadne Njemačke, uglavnom open-air scenografija i mali gradovi i sela bez previše gužve. Azijska se kinematografija u tom periodu još nije toliko probila do Europe, pa su i njemački filmovi dobro služili kao odmak od američke superdominacije u kinima i na (tada) VHS-u. Wenders je u tom periodu bio odličan; prije Im Lauf der zeit (U tijeku vremena) snimio je Alisu u gradovima (1974.), a potom Američkog prijatelja (1977.). Naravno, svi su oni isplivali do širokih masa nakon filma Paris, Texas (1984.) koji je osvojio Cannesku zlatnu palmu i još gomilu nagrada, a kako bi redatelj bio potpuno siguran da su svi čuli za njega, snimio je još i (po mnogima) remek djelo Nebo nad Berlinom (Himmel über Berlin) i to je bilo to. Možda sam iz toga perioda nešto preskočio, no današnji Wendersovi filmovi nisu pretjerano usporedivi s njegovim ranim radovima.
I tako, U tijeku vremena vratio me u neko drugo vrijeme i probudio neke zakržljale dijelove mozga. Slijedeći su na redu Alisa u Gradovima i Američki prijatelj….


Post je objavljen 20.11.2008. u 17:01 sati.