Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gokiii

Marketing

Hrvatski

--Atribut je dodatak imenici kojoj se dodaje da bi je pobliže opisao imenicu, imeničnu zamjenicu ili poimeničeni pridjev. Atribut može biti zamjenica (najčešće posvojna), pridjev ili broj, a rjeđe i imenica (u tom slučaju atribut i imenica koju opisuje nisu u istom padežu). Atribut dijelimo na pridjevni i imenični



--Objekt je rečenični dio koji nije nužan, ali je proširuje kao predmet radnje. Postoje izravni (direktni, bliži) i neizravni (indirektni, dalji) objekt.
-Izravni objekt je u akuzativu ili rjeđe u objektnom genitivu. Radnja direktno prelazi na njega.
-Neizravni objekt nije u akuzativu ni genitivu koji se njime može zamijeniti, već je obično u dativu, ali može biti i u lokativu i drugim padežima. Radnja ne prelazi direktno, već neizravno na njega.
-Neizravni objekt može biti izrečen i prijedložnim skupom (prijedlogom i imenicom), pa se tada naziva prijedložni objekt i obično je u genitivu.


--Priložna oznaka je rečenični dio koji dopunjuje predikat, pobliže označava okolnost pod kojom se vrši radnja izrečena predikatom: mjesto, vrijeme, način, uzrok, namjeru, posljedicu, pogodbu, dopuštanje, izuzimanje, količinu, smjer, društvo ili sredstvo. Priložna oznaka može biti jedna riječ, ili skupina riječi.
-priložna oznaka mjesta-POM
-priložna oznaka vremena-POV
-priložna oznaka načina-PON
-priložna oznaka uzroka-POU
-priložna oznaka namjere-PONAM
-priložna oznaka količine-POK


Post je objavljen 19.11.2008. u 20:11 sati.