Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mladi-times

Marketing

In (co)medias res

Aktivno sudjelovanje učenika pokazalo se u već unaprijed formiranim grupama. Njihov rad i razmišljanje pokazao se vrlo učinkovitim, ali i sličnim. Većina grupa je do 13 sati imala jasno viđenje svog projekta, a i realizacija se kod mnogih grupa bližila kraju. Do 14.15 sati svi projekti morali su biti gotovi. Kako su pojedine grupe radile, saznali smo iz prve ruke.
Tražeći grupe po hodnicima i katovima gradske vijećnice, naišli smo i na nespremnost i na neodlučnost, pa smo krenuli od onih koji su bili koliko-toliko sigurni u svoj projekt.

Prvo smo bili kod grupe „No Name“ pod rednim brojem 4. Tamo nas je primila Ana Brdar, osoba odgovorna za odnose sa javnošću. Ona nas je temeljito izvjestila o njihovom projektu - organizaciji kulinarske radionice. Projekt bi trebao biti proveden na Korzu ili, u slučaju lošeg vremena, u nekom zatvorenom prostoru, a hrana koju bi mladi pripremili uz pomoć profesionalnih kuhara, bila bi donirana javnoj kuhinji. U početku su imali 15 ideja u koje su se svi aktivno uključili. Na plenarnom sastanku sa stručnjacima uputili su pitanja važnih za njihov projekt na koja su dobili konkretne i potrebne odgovore. Za njihov projekt bit će im potrebno otprilike 9 550 kuna ukoliko pronađu potrebne sponzore za ugostiteljsku opremu i ribu. Zvijezda njihovog projekta bio bi kuhar iz emisije „Dobro jutro, Hrvatska“, Almo Čatlak, sa suradnicima. Što se tiče pobjede, prisutan je manjak ambicije, odnosno, prema reakcijama članova grupe moglo bi se reći da su njihove lađe potonule i prije nego što su napustile luku.

Zatim smo stigli do grupe broj 7 - „Calimero“, gdje nam je svoja vrata otvorila Nina Drašinac. Ona je objasnila da se njihov projekt sastoji iz tri dijela. Prvi je party u „El Ri-u“, za čiji je ulaz potrebno donirati bilo što za nezbrinutu djecu. Drugi dio je kreativna radionica u udruzi „Molekula“, pakiranje i izrađivanje dječjih poklona. Treći dio je darivanje prikupljenih darova nezbrinutoj djeci iz doma „Ivana Brlić-Mažuranić“. Njihova realizacija dobro je tekla i svi članovi grupe su aktivno uključeni u projekt i svatko ima svoj zadatak. Ta ideja im je bila prva i jedina. Na plenarnom sastanku dobili su preko drugih sve potrebne odgovore. Na pitanje da li očekuju pobjedu odgovorili su sa gromoglasnim „DA“ i dodali, kako, čak i ako ne pobjede, imaju namjeru realizirati svoj projekt i to na Badnjak.

U grupi broj 1 dočekala nas je Anamarija Jengić. Njihov projekt „Sajam mladih“ (pod motom sajmištimo mlade, ionako nisu za drugo, op, D. Ž.) sa štandovima raznoraznog umjetničkog izražavanja mladih i informiranja svih zainteresiranih. Naravno, u planu je da se ovaj sajam nastavi održavati svake godine (Ima mladih na bacanje, op. D. Ž.). Za donošenje odluke o ovoj ideji trebalo im je 10 minuta, odbacivši tako preostalih 6 zamisli. Njima odgovori stručnjaka nisu baš pomogli, zapravo kako su nas obavijestili, bili su im dosta loši. Jedina korist bili su im kontakt telefoni koje su mogli dobiti i sami. Očekuju da će realizirati svoj projekt od 3 200 kuna.

Grupa broj 9 nije bila jedna od onih koje znaju što točno planiraju napraviti. Njihova predstavnica Andrea Vukašinović nam je predstavila njihov projekt „Ono što (ni)smo znali“. Radi se o predstavljanju umjetnika i grana umjetnosti u kojima se oni izražavaju. Projekt bi bio proveden u kazalištu HNK, Teatru Fenice, Molekuli, Kalvariji i namjeravaju ga provesti u 12. mjesecu. Prije ove, imali su 12, sad već odbačenih ideja. Oni su ipak jedna od rijetkih grupa koja je prva smislila ime za svoju grupu i to pod imenom „Nocturno“. Za njihov još nerealizirani projekt, smatraju da će biti dovoljno 10 tisuća kuna.

Grupa broj 8 ili „Art attack“ se odlučila za izložbu i koncert u Stereo dvorani i u HKD-u sa ciljem izražavanja mladih i njihovih ideja. Svoj projekt planiraju izvesti u siječnju od 5. do 10. siječnja. U početku su imali mnoštvo ideja među kojima je bila i ova izabrana. Njima su pak odgovori stručnjaka sa plenarnog sastanka mnogo pomogli. Za projekt im je potrebno 8 150 kuna, a većina ih se ne namjerava baviti aktivno u zajednici mladih nakon ovog projekta (jer su džabalebaroši, op. D. Ž.).

Dean Kovačić, osoba odgovorna za odnose sa javnošću u šestoj grupi, opisao nam je njihovu „Stand up comediu“, sa ciljem zabave mladih i starih u jazz-caffe „Tunel“. U pobjedu nisu sigurni (kao ni u pravopis – „comedia?“, op. D. Ž.), ali namjeravaju realizirati svoj projekt unatoč mogućem gubitku. Uz 8 904 kune još su im potrebni i neki sponzori za potpunu realizaciju svog projekta. Pitanja i odgovori im nisu bili toliko bitni jer su sve više manje znali već tada.

Aldina Bahtić, predstavila nam je projekt „Znanost i umjetnost“ grupe 5. Dana 20. i 21.12. od 18 do 21 h planiraju organizirati predavanja sa studentima psihologije o svakodnevnim problemima, a sutradan izložba umjetničkih radova škole za primjenjenu umjetnost i dizajn i to u prostoru nekadašnjeg objekta „Gal“. Dobiveni odgovori sa sastanka su im pomogli u odluci. Za projekt će im biti potrebno 6 450 kuna uz još neke sponzore.


Grupu „Free style“ pod rednim brojem 2, predstavila nam je Mia Toić sa projektom „Free style street zone“ u kojem bi predstavili akrobacije i natjecanje u vožnji skateboarda ispred hotela Continental, 6.12. od 11 do 17 sati. Skupljali bi se prilozi za nezbrinutu djecu. U slučaju pobjede očekuju veliki odaziv svih građana.


Projekt treće grupe nam je predstavio Tomislav Cindrić pod naslovom „Volonteri za beskućnike“ (da ih jedu?, op D. Ž.) sa idejom organizacije besplatne božićne večere za sve beskućnike grada Rijeke. Svoj projekt, namjeravaju provesti u prihvatilištu „Ruža sv. Franje“ na Potoku. Htjeli su uključiti mlade u pomoć starijim i nemoćnima osobama, u ovom slučaju svim beskućnicima. Za njihov projekt gradski budžet će im biti dovoljan te se nadaju pobjedi.

Napisala: Tina Volkmer
Snimili Filip Plazonić i Marina Žunić




Post je objavljen 19.11.2008. u 16:41 sati.