Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/boric

Marketing

RATNI ZLOCIN U KALINOVNIKU:KO JE NADLEZAN ZA POLICAJCE OSUMNJICENE ZA RATNE ZLOCINE?

Ministarstvo pravde Republike Srpske vec peti mjesec suti o zahtjevu Udruzenja"Istina Kalinovnik `92"za provjeru i suspenziju petorice policajaca umijesanih u ratne zlocine.
Udruzenje je u pismu upucenom Ministarstvu u julu ove godine zatrazilo da se provjere policajci PREDRAG TERZIC i ALEKSANDAR CEROVINA,zatim RADOMIR TOSOVIC,aktualni komandir Policijske stanice u Kalinovniku i njegov zamjenik MILAN PERIC,te clan uprave zatvora Kula VUKASIN MANDIC.
"Nikad jos nismo dobili odgovor Ministarstva pravde RS-a,a da smo taj zahtjev poslali u julu,znaju i OHR i druge institucije,koje smo tom prilikom obavijestili o tome",rekao je Kemal Pervan,predsjednik Udruzenja"Istina Kalinovnik `92".
Imena ove petorice policajaca spominju se i u iskazima svjedoka,datim pred Sudom Bosne i Hercegovine,tokom sudjenja RATKU BUNDALU,NEDJI ZELJAJI i DJORDJISLAVU ASKRABI,te KRSTI SAVICU i MILKU MUCIBABICU.
Podsjecamo,komandir Tosovic,i njega svjedoci cesto pominju,rekao je kako nista ne zna,te da on u tome nije ucestvovao.
Na posljednjem odrzanom rocistu u slucaju Savic i Mucibabic,svjedok E.C.je ispricao kako su mu prisla dva policajca,Aleksandar Cerovina i Predrag Terzic i pitali ga za brata N.C.
"Kada sam im rekao da je pobjegao kroz sumu,Cerovina me je dvaput udario sakom u lice.Rasplakao sam se,
imao sam tad 15 godina i pobjegao kuci.Kad sam dosao do kuce,naisao sam na policajce koji su mog brata A.C.oteli od majke.Kad su ga stavili na kamion,Predrag Terzic je meni stavio ruku na rame i rekao da se i ja popnem.Drugi policajac je rekao da sam premlad i da me puste,pa me nisu poveli",ispricao je E.C.
Pervan dobro zna da su u njegovom rodnom Kalinovniku za odvodjenje bosnjackih civila i druge zlocine najodgovorniji policajci.Oni su odveli i Pervanovog oca,koji mir nije docekao.
"Njega su odveli MILIVOJE FALADZIC i SIMO SIMIC.Simic je bio uposlenik SIPA,ali je nakon nasih prijava suspendovan",ispricao je Pervan.


Post je objavljen 19.11.2008. u 14:34 sati.