Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vaseljena

Marketing

Facebook ili Seven degrees of separation

Six degrees of separation refers to the idea that, if a person is one step away from each person they know and two steps away from each person who is known by one of the people they know, then everyone is an average of six "steps" away from each person on Earth.
Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

Ovaj put imam vrlo jednostavnu ideju: uz pomoć Facebooka kanim dospjeti do Boga.
Dopustite da vam izložim svoj jednostavan naum, no prethodno, podsjetit ću na tri posta Vaseljene u kojima se ovaj naum anticipira ili nagovještava: najprije ću zadati intonaciju i spomenuti Pristup Almutasimu, potom kanim dotaknuti trancendenciju, kako je elaborirana u klasičnom učenju o overlooku, da bih svakako na kraju podsjetio na teoriju šest stupnjeva odvojenosti...da, mislim da će nam to dostajati.

Ne duljimo... iako će se čitatelju činiti da sam stvar namjerno zakomplicirao, moram kazati da je to činio i Mozart, koji je sebi, po vlastitom iskazu, maksimalno osložnio stvaranje, kako bi slušatelju maksimalno olakšao recepciju. Uostalom, već Borges u Almutasimu kaže:

”Evo sadržaja: neki čovjek, sumnjičavi student-bjegunac, kojega već poznajemo, upada među ljude najgorega kova i prilagođava im se u nekoj vrsti nadmetanja u nepoštenju. Odjednom - s čudovišnim zaprepaštenjem jednog Robinsona pred ljudskom stopom u pijesku - primjećuje, u jednog od tih prezrenih ljudi, stanovito stišavanje nepoštenja: neku nježnost, ushićenje, muk. "Bilo je to kao da se u razgovor umiješao neki složeniji sugovornik."

Tog složenijeg sugovornika dakako ne možemo izbjeći i njegov je timbar već čujan. Dodajmo tek da je sadržaj
spomenutog djela jednostavan: to je "nezasitno traganje za jednom dušom tragom tananih odraza koje je ona ostavila u drugim dušama: odraz je isprva tanan trag smiješka ili riječi; na kraju se promeće u raznolike i sve veće blistavosti razuma mašte i dobra."

Zapamtimo to.

Prelazim na izlaganje teorije overlooka:

"Kubrick želi kazati: smisao je ovoga filma, kao i svijeta djela u koji ulazite, shvatljiv jedino i samo stanovitim pogledom koji nadilazi površno tumačenje vidljivih fizičkih činjenica, pa tako i činjenica filma. Da bi se uvidio smisao filma, fotografija koja na kraju - post festum - objašnjava presudnu činjenicu filma, nije dovoljan far, nužan je overlook, pogled s strani, pogled preko."

Olakšat ću vam praćenje izvoda: Almutasim i overlook u vezi su koja će, konačno, omogućiti i meni da Facebook koristim kao Jovan Lestvičnik Lestvicu ili Wittgenstein Tractatus: da izađem iz svijeta, odbacim ljestve i ugledam lice Boga! Evo te genijalne zamisli:

Ako je, dakle, na kraju krajeva točna teorija Šest stupnjeva separacije, u skladu s kojom smo s bilo kojom proizvoljno odabranom osobnom na svijetu povezani u samo šest koraka, ja, pretpostavljajući negdje nekog čovjeka, Papu, Dalai Lamu....u konačnici: Almutasima, kao osobu koja ima pouzdan kontakt s Bogom, kanim uz pomoć Facebooka, koji nas sve veže i spaja, doći do toga čovjeka i, posljedično, overlookom do samoga dragog Boga!

Naravno, agnostici će kazati da ne postoji živuća osoba koja je u izravnoj vezi s Bogom, ali ateisti bi mogli kazati da ni sam dragi Bog ne postoji, a takvim se malodušjem ovdje ipak ne bavimo: cijelo to društvo otpravimo kao gospođa Arendt jetkom opaskom: Ti idioti koji misle da jedini znaju odgonetku na vječnu zagonetku svijeta.

Dakle: Facebook će mi omogućiti da stupim u kontakt s bilo kojom osobom na svijetu, jednostavno po logici six degrees of separation; dobrohotno pretpostavljajući Božjeg pouzdanika na Zemlji, koji je možda nistar, dakle i sebi skriven, pozdano ću doskora dospjeti i do tog složenijeg sugovornika, a onda mi jedino preostaje razvrgnuti lanac karmičke vezanosti - zanimljivo je da je indijski arhajski genij anticipirao ovu metaforu - jednim jedinim pogledom preko: odbacivanjem ljestava i izlaskom iz Vaseljene - jer, Bog nije bog panteista! - qua overlookom u otajstva Božjih tajni - nakon toga moći ću reći: Et in Arcadia ego, I Tego Arcana Dei!

Image and video hosting by TinyPic

Eto! Ništa jednostavnije.

Invite Your Friends
Use our simple tools to enable you to quickly invite and connect with your friends on Facebook.Post je objavljen 19.11.2008. u 02:08 sati.