Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

SAMOZAPALJENJE SUNCOKRETA U SILOSU

BEOGRAD

U silosu Veterinarskog zavoda na Batajničkom putu izbjegnut je incident. Najme, usljed taloženja oko 150 tona suncokreta došlo je do samozapaljenja, pa su vatrogasne ekipe više od 12 sati gasile žar **** Postojala je i opasnost da tolika količina užarenog sjemena ne eksplodira, ali je to efikasnom intervencijom vatrogasaca izbjegnuto.

Silos je visine 15 metara, a prema riječima vatrogasaca sjeme se zapalilo na desetom metru, pa su morali bušiti silos kako bi došli do mjesta zapaljenja. Na gašenju žara su radile dvije smjene vatrogasaca, od 7 sati ujutru do kasnih večernjih sati. Zbog nedostatka zraka, postojala je mogućnost da zbog velikog pritiska silos i eksplodira, ali su vatrogasci na vrijeme intervenirali.
Đorđe Babić, načelnik uprave vatrogasne i spasilačke jedinice, izjavio je da su vatrogasne ekipe cijeli dan radile na gašenju požara i da nije bilo opasnosti od širenja vatre. Prema riječima Babića, u ovom trenutku nije moguće procjeniti nastalu štetu.Međutim, prema riječima direktora Veterinarskog zavoda, požara nije bilo.

- Nije istina da je bio bilo kakav požar, već je samo došlo do zagušenja silosa. Vatrogasci su tu samo „dežurali“,u slučaju da se nešto dogodi, mogu odmah reagirati - rekao je direktor Dragan Đurić.
Kako „Blic” saznaje, sjeme suncokreta iz silosa nije micano već više od godinu dana, iako je obaveza da se premješta iz ćelije u ćeliju kako ne bi došlo do samozapaljenja. Iz izvora bliskih Zavodu, saznaje se da je premeštanje sjemena bio posao treće smjene, koju je direktor prije godinu dana „ukinuo“. Zbog dugog stajanja sjemena na jednom mjestu, sjeme se stvrdlo, pa je čak i vatrogascima bio problem izbušiti ga. Blic


Post je objavljen 18.11.2008. u 16:27 sati.