Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/raftmania

Marketing

Adrenalin - što je to???

adrenaline

Adrenalin je ono što nas tjera na avanture i extreme. Što je adrenalin zapravo?? Hormon koje naše tijelo prirodno stvara. Uz naziv adrenalin koristimo i termin epinephrin.

Ovaj hormon naše tijelo počinje lučiti u trenutku kada se osjeti napadnutim ili osjeti potencijalnu opasnost. U tom trenutku adrenalna žljezda ispušta adrenalin i još nekoliko dodatnih hormona kao što su cortisol u naš krvotok.
Jednom kada je u krvotoku adrenalin prenosi signale srcu da počne pumpati jaće i povisi srčani tlak. Zatim otvaraju se putevi za zrak u plućima, sužavaju se žile u koži i utrobi i time se tjera veća količina krvi u glavne mišićne grupe.
Uz još pokoju sitnicu nakon što adrenalin "proradi" spremni smo za borbu (ili bijeg :-) kako bi svladali predviđenu prjetnju.

I zato je adrenalin tako ugodan. Nakon njega osjećamo se močno i spremni smo na sve. Naravno ukoliko je to dodatno povezano sa sportom i nekom za nas neuobičajenom situacijom koju smo uspješno svladali osjećaj je samim tim još jaći i bolji.

Dakle adrenalin je naš prirodni partner i suradnik u ekstramnim situacijama. Vrlo dobro. No da sve ne bi bilo idealno adrenalin može izazvati ovisnost. Pa ukoliko poznate nekoga tko se bavi ekstremnim sportovima i totalno je neodgovoran i sve radi u zadnji čas znajte da su to samo simptomi ovisnosti o adrenalinu.

Dakle umjereno u svemo pa tako i u hormonima!!!


Post je objavljen 17.11.2008. u 13:17 sati.