Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/rusalka

Marketing

scent of the day, Polianthes tuberosa ...

Photobucket
kim77, photo on flickr

"Tuberoza (Polianthes tuberosa) je višegodišnja biljka iz porodice agava. Nježna biljka sa mirišljavim velikim cvjetovima koji liče na ljiljan. Tuberoza raste u Centralnoj Americi, u Južnoj Francuskoj, Maroku, Kini, Tajvanju i Egiptu. Tuberoza i ruža (rose) nemaju ništa zajedničkog, svoj naziv tuberoza je dobila zbog gomoljastog korijena (eng. 'tuber' je gomolj). Tuberoza je porijeklom iz Meksika, nekada Indijanci su je koristili radi njenog mirisa da začine napitak od čokolade.
Tuberoza izrasta do 120 cm visine, na vrhu ima prelijepe voštane bijele cvjetove, njeno lišće liči na travu i opada svake sezone. Tuberoza cvjeta od avgusta do septembra, njene pupoljke ubiraju omah poslije njihovog otvaranja. Ovo je noćno cvijeće, kao većinu bijelog cvijeća tuberozu oprašuju noćni leptiri. Absolut tuberoze dobivaju metodom anfleraže (enfleurage) uz pomoć mekog voska. Vosak upija miris koji se poslije sapira sa alkoholom putem distilacije. Ova metoda se rijetko koristi danas, ali kod tuberoze je najefikasnija, jer tuberoza pripada toj vrsti cvijeća koje čuva svoj miris kada je ubrana. Nažalost metoda je dosta skupa i zato se najčešće koristi metod ekstrakcije.
Tuberozu koriste u ženskim parfemima, uglavnom u srednjim notama. Ovaj krhki cvijet je simbol strasti i užitka
."Tuberosa, noćna kraljica

Photobucket
tuberosa, photo by flickr


Kad bijah dijete, u bašči moje bake, uz ruže, cvjetale su i tuberoze. Sjećam se raskošnih bijelih, voštanih cvjetova i opojnog i intenzivnog mirisa. Baka bi ponekad odsjekla cvat tuberoze i stavila ga u zelenu vazu. Od jednog stručka mirisala je cijela kuća. Uvečer bi baka vazu s tuberozom iz spavaće sobe iznijela u ganjak.

Miriše suviše jako, rekla je. Može dozvati nemirne snove.
Tek sada razumijem na kakve je to nemire baka Aurela mislila ...

Miris tuberoze podsjeća me na melodiju jedne ruske romanse koju je baka nekad pjevušila, a u kojoj su se pominjale rose i tuberoze ... Dakako, te pjesme nema na Youtube, no evo jedne koja pomalo podsjeća na nju ...




Pero i Đuro: Ančica nam je došla na čaj s medom ...





Post je objavljen 21.11.2008. u 23:59 sati.