Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/promisljanje

Marketing

SVETI NIKOLA TAVELIĆ


Hvaljen Isus i Marija, braćo i sestre!

Današnji dan po kalendaru katoličke Crkve, slavi svetog Nikolu Tavelića.
Sv. Nikola Tavelić je rođen oko 1350. godine. Potekao je od plemenite obitelji šibenskih Tavelića, starohrvatskoga plemena Šubića.
Unatoč ugledu i poziciji njegove obitelji, nije se zadovoljio time to jest: nije bio zadovoljan svjetovnjačkim načinom života. Htio je služiti Bogu i bližnjima te je stupio u franjevački red. Njegova želja za dubljim služenjem Bogu, bližnjima i širenjem Radosne vijesti – Riječi Božje, pokazuje i to da se počeo baviti misionarskim radom. Koliko je bio istinski navjestitelj Riječi Božje i koliko je iz njega zračila milost i snaga Božja pokazuje i to da je propovijedajući Radosnu vijest, kroz 12 godina provedenih u Bosni – mnoge vratio pod okrilje Katoličke Crkve. Nakon smrti prvog bosanskog kralja Tvrtka, 1391. godine, nastali su neredi zbog borbe za vlast. Time je onemogućen svaki duhovni rad i tada se Sv. Nikola kao misionar, sa svojom subraćom franjevcima – fra Adeodatom iz Ruticinija i fra Petrom iz Narbone zaputio u Svetu zemlju.
I tako su sv. Nikola i njegova subraća, boraveći u Svetoj Zemlji na muslimanski blagdan Qurban Bajram, pošli k muslimanskoj, tzv. Omarovoj džamiji a zatim do stana državnog službenika, pučki rečeno 'kadije', koji je vršio vjersku upravu u gradu, da u djelo provedu stvorenu odluku. A ta odluka je bila da mu dođu propovijedati jedinu i pravu istinsku vjeru, vjeru u Isusa Krista.


Free Image Hosting at www.ImageShack.us



Oni nisu marili za to, što bi moglo biti povratno posljedični događaj toga njhova djela koje su naumili sprovesti. Njima nisu noge klecale pred kadijom, već čvrsto i odvažno, sa srcima koja su gorila za Boga došli su pred kadiju i rekli mu da odbace Muhamedov nauk i da prihvate Kristov nauk, jer je Kristov nauk jedin i pravi nauk. Oni su tim djelom, skromno rečeno, stavili ruku u osinjak.
Kadija, kad je čuo to, tražio je da oni povuku izrečene riječi, no oni su to odbili, bili su dosljedni izgovorenim riječima, pa i makar ako je to značilo smrt.
I zbog toga izrečenoga, kojega se nisu htjeli odreći pred kadijom, subraća franjevci bijahu trpila 3 dana strašne muke.
Nakon toga bijahu odvedeni pred građanski sud, no i pred sudom nisu popuštali, bijahu postojani i čvrsti u onome što su rekli: da je jedino nauk Gospodina Isusa Krista pravi! Preplavljeni beskrajnom mržnjom, muslimani navališe na Sv. Nikolu i subraću, te ih mačevima raskomadaše, baciše na lomaču, raznesu da njihov pepeo kršćani ne bi možda sačuvali i štovali.

Šibenski biskup Antun Josip Fosco, postavši biskupom, pokrenuo je god. 1880 postupak da bi Sveta Stolica dopustila štovati Nikolu Tavelića kao blaženika. Ona je to učinila posebnim dekretom god. 1889. za šibensku biskupiju, a g. 1898. za cijeli franjevački red. Dvije godine kasnije štovanje je odobreno i za Svetu zemlju.

Osvrt:
Braćo i sestre, ovaj plemeniti čovjek – sluga Božji fra Nikola Tavelić i njegova subraća, ne štedeći sebe niti tražeći kakve ugode životne , dali su svoje živote za Kristov nauk. Ta hrabrost i ustrajnost:


k cilju hitim, k nagradi višnjeg poziva Božjeg u Kristu Isusu
Fil 3, 14


I nama trebaju ovi sveci poslužiti kao primjer da, širimo Kristov nauk i da se ne bojimo ljudi, već da Bogu služimo – vršimo Njegovu volju i da se Boga jedino bojimo.



Post je objavljen 14.11.2008. u 21:16 sati.