Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/herostrat

Marketing

Politički igrokaz u Dubrovniku

Usprkos činjenici da je do neposrednih izbora za gradonačelnike (svibanj 2009.) ostalo više od pola godine, polako se zahuktava politička arena u Dubrovniku. I to u sasvim neočekivanom smjeru.
Naime, HDZ, kao stranka koja je već dugi niz godina (uz kraći prekid) na vlasti u Gradu Dubrovniku, kao svog kandidata na neposrednim izborima najavljuje Dubravku Šuicu, aktualnu gradonačelnicu koja je na vlasti…niti 30 godina.
Ako se kandidatura gđe Šuice mogla i očekivati, dubrovačku javnost prenerazila je upravo sklopljena koalicija između SDP-a i HNS-a. Zamislite čeljadi draga kakve nam mogućnosti nudi ova, krajnje neočekivana koalicija? Da ne bi samo ostalo na tome, pobrinuli su se iz rukovodstva ove dvije propulzivne stranke nudeći kao nositelja liste gospara doktora Andra Vlahušića iz HNS-a. Gospar Vlahušić do sada je promijenio svega par stranaka a široj javnosti poznat je po pisanju bloga uoči predizborne kampanje te podržavanju HDZ-a u ključnim pitanjima pri odlučivanju na sjednicama Gradskog vijeća.
Okosnica SDP – HNS pokušat će pridobiti i druge značajne dubrovačke stranke (primjerice HSLS) kao i neke nevladine udruge te time stvoriti jaki blok koji će se ozbiljno suprotstaviti vladajućem HDZ-u.
Ipak, najnovije vijesti kažu da je, niti par dana nakon sklopljene koalicije, došlo do sukoba na relaciji SDP – HNS. Neslužbene informacije kažu da se gospar Andro ne slaže s SDP-ovim prijedlogom da nositelj liste bude gđa. Olga Murati iz SDP-a a ne on himself.
Intimno, vjerujem da će se dogovoriti.
Ostaje vidjeti hoće li se uz ova dva jaka bloka javiti još netko tko bi mogao ugroziti pozicije vladajućih. Pri tom prvenstveno mislimo na mladog i karizmatičnog Pera Vićana koji vapi za osvetom zbog toga što je, ne tako davno, smijenjen sa mjesta zamjenika gradonačelnice dok je sa HDZ-om još bio u «ljubici».

Kao što je obvidno, dubrovačkom političkom scenom pušu neki novi vjetrovi. Neke nove nade istupile su u nakani da se žrtvuju za svoj puk dubrovački. U ova teška vremena, ova uranjena politička aktivnost budi vjeru u bolje sutra. Na izborima u svibnju, možemo očekivati paa….najmanje 15% birača na biralištima.
Nesumnjivo, Dubrovčani će još jednom pokazati svoju političku zrelost.



Post je objavljen 14.11.2008. u 13:43 sati.