Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jedvagenij

Marketing

Dear John

... olitiga dragi Ivo,

Sigurno nije nikakva zajebancija kad kažeš da je stigla kriza. Pozivaš nas da stegnemo remene, i kao znak dobre volje, odlučio si otkazati isplatu božićnica za državne službenike. Hvala Ti na tome. Očito je da si dobro upoznat sa onom pametnom starom kineskom poslovicom da novac kvari ljude. Zamisli samo da su nam, nedajBože, državni službenici pokvareni. To nikako ne bi valjalo.

Svakako, treba zamrznuti i plaće, jer zamisli samo katastrofe da nam na sva ova poskupljenja počnu padati plaće. Nitko ne bi mogao uplaćivati dopunsko zdravstveno osiguranje, ljudi bi bankrotirali kad ne bi mogli plaćati troškove liječenja, bolnice ne bi mogle ovrhom naplatiti svoja potraživanja, te bi i one bankrotirale, HZZO odmah nakon njih, i u tren oka eto ti nove globalne krize... Ne bi to na dobro izašlo, ali Ti si u svojoj dalekovidnosti to efektno spriječio zamrzavanjem plaća. Nadam se samo da će Tvoj savjet poslušati i poslodavci, zamrznuvši plaće i onih koji nisu zaposleni u državnim službama, da ova situacija ne bi izmakla kontroli, usprkos Tvom svesrdnom zalaganju i samoprijegoru.

Pošto je u ovakvim iznimnim situacijama od kurcijalne (this pun was very much intended) važnosti solidariziranje kompletnog nacionalnog bića, od stezanja remena neće biti pošteđeni ni naši najmlađi. U skladu sa famoznim "društvom znanja", od slijedeće godine više nema besplatnih udžbenika, što će naše najmlađe pripremiti na surovi poslovni svijet u kojem je općepoznata činjenica "there is no such thing as a free udžbenik or zbirka zadataka".

Logično je onda da u tom stezanju remena trebaju sudjelovati i oni na koje naše društvo najviše troši. Ne mislim tu na Tebe i Tebi slične, to smo pokrili u kategoriji "državnih službenika". Naravno da mislim na naše penzionere. Kad naše zdravstvo na njih najviše troši, jedino je logično da stari prdonje malo doprinesu u sustav iz kojeg izvlače lovu, samo da bi duže živjeli i trošili još više novca. To Ti je briljantan potez.

Uza sve to, nimalo ne sumnjam da će autocesta doći do mog voljenog Dubrovnika i da će se izgraditi most do Pelješca, jer jebem mu malog miša, nek' se vidi raskoš.

Sjećaš li se one stare kineske poslovice s početka pisma? Da, one kako novac kvari ljude. Nemoj se Ti previše obazirati na nju. Ne zato što ja mislim da Tebe i ove oko Tebe, novac ne može pokvariti, nego zato što vas sve skupa ni uz najviše mašte i volje ne moglu zamisliti kao ljude.

Pozdravlja Te imenjak iz naše najjužnije županije.


Post je objavljen 14.11.2008. u 11:23 sati.