Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/indijanka-vegetarijanka

Marketing

Povećanje emisije ugljičnog dioksida od 45 posto do 2030.

Ovo su predviđanja Međunarodne agencije za energiju (IEA). Ovo povećanje moglo bi povećati temperaturu na Zemlji za kojih 6 stupnjeva, navodi se. Stanje je alarmantnojer su znanstvenici najavili da bi povećanje od samo 2 stupnja dovelo do katastrofe. Ističe se da je povećanje za energijom sve veće, a time i zagađenje.

U 2006. iskoritivost prirodnih oblika energije kao što su vjetar, sunce, bioamasa bila je 16 posto, a do 2030. godine trebala bi biti 26 posto da bi se vidjeli napretci. Također, čak tri četvrtine emisije ugljičnog disokida odnosit će se na Kinu, Indiju i države Srednjeg istoka, ako se nastave razvijati današnjim tempom.

U izvješću IAE se dalje navodi kako će potražnja za naftom u nekim državama drastično porasti, što će izazvati koncetraciju proizvodnje samo na nekim područjima, a to će pak izazvati probleme s opskrbom nekih proizvoda te velike skokove cijena robe. Osim utjecaja na ekonomiju, bit će i velik utjecaj na Zemljinu klimu, zbog čega se očekuje porast temperatura od drastičnih 6 posto.

Potražnja za naftom porast će s današnjih 85 milijuna barela dnevno na 106 milijuna barela u 2030. godini, što je povećanje od kojih 1.6 posto godišnje. Što je još gore, navodi se da će potražnja za ugljenom usprkos velikkoj šteti koju njegovo izgaranje nanosi prirodi porasti za čak trećinu!

Također, smatra se da će upotreba obnovljivih oblika energije znatno povećati nakon 2010. godine. A neke države, kao što je Velika Britanija, koje se vole prikazivati kao predvodnici smanjenja proizvodnje ugljičnog diksida, čak najavljuju izgradnju novih elektrana na ugljen!

Izvor: Telegraph.co.uk


Post je objavljen 14.11.2008. u 09:37 sati.