Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/drinica

Marketing

Simpozij o nistavnosti zenidbe...Nista posebno...

Od ovog simpozija cini se nije bilo neke vece koristi:

Rezime simpozija

Pocetak simpozija

Bozanicev uvodni govor

Iz uvodnog govora kardinala Bozanica:

"Nakon donošenja Zakonika kanonskoga prava 1983. pokazala se potreba za donošenjem Instrukcije biskupskim i međubiskupijskim sudovima za postupak u predmetima proglašenja ništavosti ženidbe Dignitas connubii (Dostojanstvo braka) 2005. godine, kako bi bila od pomoći sucima i drugim službenicima sudova u ispravnom tumačenju i primjeni ženidbenoga prava te u donošenju odluka u parnicama proglašenja ništavosti ženidbe.
Stoga, ima li se u vidu specifična narav ovog postupka s jedne strane svakako treba izbjegavati kruti pravni formalizam koji je potpuno stran duhu crkvenih zakona, a s druge strane treba izbjegavati i način postupanja koji vodi pretjeranom subjektivizmu u tumačenju i primjeni kako normi ženidbenoga tako i procesnoga prava.

Razmišljanja na koja potiču teme simpozija pozivaju nas da se, zajedno sa stručnjacima i znanstvenicima, uključimo u promišljanje zbilje pred onim ženidbenim sjedinjenjima za koja se osnovano, na temelju kanonskih razloga, sumnja u njihovu ništavost, nevaljalost. U takvim situacijama potrebno je mirno i točno razlučiti okolnosti, tražiti savjet kompetentnih osoba te pružiti pravnu pomoć. Crkva, vjerna Kristu, uvijek nastoji s ljubavlju prihvatiti svakoga čovjeka tražeći i spašavajući izgubljeno (Lk 19, 10)."

Fra Viktor Nuic s kojim sam isto u kontaktu, okvirno mi je obecao poslati Zbornik radova ovog simpozija, cim izidje iz tiska, negdje u prosincu...

Post je objavljen 13.11.2008. u 19:57 sati.