Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svid

Marketing

Sanader o ulasku u EU, problemima s umirovljenicima, proračunu i reformama

Danas je na savjetovanju ekonomista u Opatiji premijer Ivo Sanader održao proedavanje u kojemu se prvo svrnuo na ulazak Hrvatske u Europsku uniju. Rekao je da postoje negativne okolnosti, a to su opći zamor unije oko proširenja, problemi s ratifikacijom Lisabonskog sporazuma i globalna financijska i gospodarska kriza.
No ipak je dobio potvrdu od Europske komisije da ako Hrvatska obavi svoje dužnosti prema uniji, počet će se s pregovorima za ulazak Hrvatske u EU do kraja 2009. godine.
Rekao je da u sadašnjem trenutku Hrvatska ne može dobiti veću potporu.
Dodao je da te dužnosti moramo obaviti zbog sebe, a ne samo zbog unije. Istaknuo je neke od tih dužnosti. Prvo je privatizacija brodogradilišta, koja je nužna, kako je naveo, ne samo zbog zahtjeva unije, već i zbog toga što su ona nisu financijski održiva. No, naglasio je da je to čvrst zahtjev unije, jer tamo vlada potreba za jednakošću u tržišnim uvjetima među članicama.
Što se tiče potrebe za reformom pravosuđa i borbe protiv korupcije i organiziranog kriminala, rekao je da smjene na vrhu ministarstva unutarnjih poslova i pravosuđa već daje rezultate, a najvio je i otvaranje trogodišnje sudačke akademije u Splitu kako bi se obrazovali novi sudci koji bi zamijenili korumpirane.
Što se tiče gospodarske situacije rekao je da Hrvatska još nije u opasnosti, ali mjere koje poduzima valda i koje je danas ponovio, poput zamrzavanja rasta plaća i neizdavanje božičnica, osigurat će da Hrvatska ne dođe u opasnost od loših posljedica gospodarske krize.
No, koalicijski partner vlade Silvano Hrelja iz HSU-a je rekao kako će ako božičnice ne budu izdane, njegova stranke istupiti iz koalicije, čime se onda dovodi u pitanje opstojnost vlade. Sanader odgovorio, da je došlo do nesporazuma kojeg će riješiti dogovorom s strankom umirovljenika, te je dodao da su oni ozbiljna stranka koja je svjesna aktualne situacije.

Sanader je pozdravio je Milinovićevu reformu zdravstva, iako je naglasio kako ona neće biti učinjena nauštrb najugroženijih slojeva građana. No, nije rekao znači li to da će se neke stavke prijedloga zdravstvene reforme mijenjati.
Najavio je i izradu nacionalnog sporazuma o plaćama koji će vlada izraditi zajedno s sindikatima i udrugom poslodavaca koja je najavila kako iskoristiti gospodarsku krizu za otpuštanje radnika.
Sanader je pozdravio mjere Hrvatske narodne banke o stabilnom tečaju kune, ograničenju zaduživanja i održanju nelikvidnosti, te je najavio de će proračun biti takav da deficit iduće godine bude 0% i odbacio pomoć od MMF-a.
Nastavio je priču o proračunu te su i on i ministar financija Šuker rekli su da će biti uravnotežen u skladu s restriktivnom fiskalnom politikom. Odnosno nisu rekli iznos proračuna, ali su dodali da neće biti smanjenja niti povećanja poreza, a sam proračun će biti donešen što kasnije moguće, kako bi se prilagodio aktualnim stanjem u svjetkom gospodarstvu. Osim toga na izradu sporazuma pozvat će vodeće opozicionare, te će uvažiti savki njihov konstruktivan prijedlog.
Poput Mesića upozorio je strane banke kako neće dozvoliti iznošenje novca izvan Hrvatske, niti će im biti dozvoljeno nesmiljeno povećanje kamatnih stopa.
Opet poput Mesića, zaključio je da će politika vlade za iduću godinu biti neka vrsta New Deala gdje će se kroz gospodarsku politiku promišljati trenutak, a vodit će se računa i o najgorem mogućem razvoju situacije, za što se nada da se neće dogoditi.


Post je objavljen 13.11.2008. u 15:12 sati.