Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/podravec

Marketing

Dobrodošli u Bahrain

Slika

Durrat Al Bahrain nacrt budućeg mondenog otočkog načina življenja.

Vratih se evo u sumornu svakodnevicu, hladnočom obavijen Zagreb, nakon 14 sati provedenog na moram priznati napornom putovanju iz Bahraina. Iako je riječ o prijevozu avionom, 4 uzlijetanja ipak su bila malo previše za mene. No opet, zanimljivo je to iskustvo.

Prije polaska za Bahrain pratio sam podosta postove blogera "pijesak u gačama" i još jedne novopečene blogerice u Bahrainu, te uz još dodatnu literaturu stekao saznanja o toj sad po povratku, moram reči, jedinstvenoj maloj kraljevini na gotovo krajnjem rubu bliskog istoka. Iako put nije bio turističke prirode i ovako sam barem u nekoliko dana uspio prikupiti dojmova te ponešto i slikovnih materijala.

S Baharinom vas neću previše upoznavati jer nas je bloger "Pijesak..." poprilično upoznao s tom kraljevinom, ali dopisat ću neke osobne impresije i nešto foto zapisa, kao i jedan skraćeni video zapis.

Kraljevinom Bahrain vlada kralj, njegovo veličanstvo Hamad bin Isa Al-Khalifa. Glavni grad Bahraina je Manama koja ima oko 155 000 stanovnika.

Moram napomenuti da grad djeluje kao da je riječ o milijunskoj metropoli, maestralne arhitekture, s vrlo širokim avenijama, a cijela kraljevina nema više od 700 000 stanovnika.

Slika

Službena zastava kraljevine Bahrain

Površina kraljevine je 706 kvadratnih kilometara, a koliko sam mogao skužiti otok je dugačak 100 kilometera i širok 80 kilometara. To znači da ako živite na krajnjem jugu otoka, a radite u Manami koja je locirana na sjeveru, ne treba vam više od sat vremena vožnje.

Bahrainska valuta je vrlo jaka i spada među najjače na svijetu. Naime 1 Bahrainski dinar iznosi malo više od 2 EUR. Pa si vi sad mislite.

Slika

Satelitski snimak otoka, kraljevine Bahrain

Život u Bahrainu može biti skup i jeftin. Ovisi što radite i kako živite. Uspoređujući s našim standardom to je daleko od uspoređivanja, a primjerice hrana je uglavnom puno jeftinija nego kod nas. Doduše ima i iznimaka, jer iako rijetko, ali neke namirnice su čak i do dvostruko skuplje, kao što su to npr. jaja ili rajčice.

Npr. 6 komada jaja koliko iznose regularna pakiranja koštaju od 0,60 EUR do 3 EUR, dok je rajčica osobito ona uvozna za kilu 3 EUR. No zato je npr. Pepsi od 225 dcl, kao i sva slična gazirana pića svega 0,80 EUR.

Moram se osvrnuti na općepoznatu hajku na pušenje, kad i kod nas započinju s drastičnim mjerama. E pa kolege blogeri koji su od vas pušači, toplo preporučam da preselite u Bahrain. Ne samo da je pušenje dozvoljeno (osim u određenim institucijama i ponekim lokalima), već je i cijena cigareta duplo pa i više jeftinija.

Npr. kutija cigareta "Red & White" koje sam tamo otkrio i koje su slične po jačini našem Ronhill lightu, košta svega 0,70 EUR, a radi se o cigaretama proizvođača Phillip Morris. Odlična pljuga.

Slika

Odlične Red & White i prigodni upaljač.


Gorivo je totalna bagatela, pa ako i upitate nekog Bahrainca koliko je litra benzina, sve što će vam reči da zna je iznos punog tanka. Naime 1 litra benzina iznosi 1 kunu.

Voda i struja su isto bagatela, parking se gotovo nigdje ne plača itd.

Puno toga se može reči vezano za usporedbe u standardima načina života. Ono što me neobično ugodno iznenadilo je izostanak bilo kakve kladionice. A tek klima.

Naime kako je sad mjesec studeni, to pretpostavlja period gotovo zimskih temperatura, no meni je boravak bio očaravajući na do maksimalnih 33 stupnja celzijusa. Noći svježe, ugodan i intenzivan morski miris s morskom vlagom. Iako su ljeta poslovično vrela, a nemam to iskustvo, zima je rajska za život u Bahrainu.

Dabi boravka u Bahrainu bili su kao što se moglo iz teksta pretpostaviti i više nego ugodni i pozitivni. Jedna neobična susretljivost domačina od kojih najviše ima stranaca, osobito Indijaca, Tajlanđana i drugih istočnih nacija jer npr. salona za Thai masažu ima gotovo na svakom koraku, osjećaj bestresnog života, zatim sigurnosti gdje praktički nema krađa ni kriminala, gdje su policajci toliko simpatični da boli glava samo je primjer koliko je sumorna stvarnost života npr, u nas.

Odjseo sam u jednom od mnogobrojnih zdanja s apartmanima, pa je boravak bio s te strane i više nego ugodan, a cijene narudžbe hrane iz mnogih lokalnih restorančića i fast food lokala i više je nego povoljno. Svakodnevno sam naručivao shawarme od piletine, famozne i sočne čija je cijena 0,80 EUR, pa se ovaj tu kak ti kebab koji nije ni približna kopija može sakriti.

Da ne duljim, za ovu priliku samo toliko, pa neka dalje fotke govore za sebe, bar ono malo što sam uspio pofotkati.

Slika

Pogled s prozora moje sobe, vidi se da je Bahrain jedno veliko gradilište, a ovo ispred gdje se vide kamioni i bageri proces je 7 / 24 navažanja pijeska radi širenja terena.

Slika

Predivna džamija u tradicionlanom dijelu Maname.

Slika

Kadar ulice u poznatom souqu (bazzaru) Bab al Bahrain.

Slika

"Vrata" grada iz tradicionalnih vemena.

Slika

Slika

Slika

WTC Manama.

Slika

Slika

I malo moje malenkosti u tradicionalnom dijelu.

Slika

Malo kadra iz apartmana, samo dijela dnevnog boravka.

Slika

Svaka soba je opremljena telkom i kupaonicom.

Dakle ono što je bloger "Pijesak..." već ranije pisao, u Bahrainu se ne štedi na TV prijamnicima.

Evo i ocajno kompresiranog video snimka s kojim sam se moram priznati posteno namucio izbacujuci razne fulane scene, nagle pokrete kamerom i slicno, uz ajde neku ok podlogu koja na koncu prije zavrsila nego snimka, ali bar nesto, u ono malo sto sam stigao poloviti okom objektiva. To je samo prvi dio zasad.






Post je objavljen 13.11.2008. u 12:24 sati.