Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/hidas

Marketing

Ekosocijalizam - novi svjetski pokret

Photobucket

Predstavnici zelenih stranaka, ekoloških organizacija, radničkih i lijevo orijentiranih socijalnih udruženja iz Argentine, Australije, Belgije, Brazila, Kanade, Cipra, Danske, Francuske, Grčke, Italije, Švicarske, SAD i Velike Britanije u jesen 2007. godine objavili su Manifest ekosocijalsta. U siječnju 2009., u Brazilu će održati svjetsku konferenciju zelenih ljevičara, radničkih partija i Svjetskog socijalnog foruma.

„Ecosocialist Manifesto“ nije akademski dokument, nego poziv na udruživanje u zajedničku akciju protiv nevjerojatne snage vladajuće svjetske elite, koja je izazvala katastrofalnu situaciju na Planeti. U svome Manifestu ekosocijalisti poručuju da ekološko uništavanje, ekocid, genocid i kulturocid, nisu slučajne osobine kapitalizma, nego je to smisao. Zato se mora ukinuti njegovo jedino mjerilo: rast proizvodnje i prodaje.

„Kapitalizam je uvijek bio ekološki destruktivan: od gradnje elektrana u SAD-u, istrebljenja šumskih zajednica u Indoneziji, eksploatacije vodnog i rudnog bogatstva Kanade, Europe, Azije, Afrike. Rast proizvodnje i potrošnje ogromnih količina proizvoda u vojne i civilne svrhe direktno su štetni za čovjeka i prirodu, ti se procesi ne mogu odvijati bez bez širenja bolesti, ratova, i povećavanja siromaštva. Demoliranje ekosustava dovelo je već do toga da su rijeke, mora i atmosfera na planeti postali kanali za odlaganje svih oblika i vrsta industrijskog otpada“, piše u Manifestu.

Čovječanstvo stoji na raskršću: ili će odabrati ekosocijalizam ili nastaviti živjeti u barbarstvu!

Ekosocijalisti smatraju da globalno zagrijavanje neće biti zaustavljeno u prostorijama za konferencije i ugovornim pregovorima, nego samo kroz masovne akcije potlačenih i žrtava ekocida. Naglašavaju da su na čelu ove nove borbe autohtoni narodi „trećeg svijeta“, jer su upravo oni žrtve zagađenja izazvanog radom multinacionalnih industrija, otrovnim kemikalijama „agro-businessa“, ubacivanjem invazivnih genetski modificiranog sjemena. Propagandu i poticanje sadnje usjeva za "bio-goriva" također treba zaustaviti, jer je to "stavljanje kukuruza u auto cisterne i otimanje hrane od usta gladnih i siromašnih naroda."

Zahtjevi i poziv na akciju objavljeni u Ekosocijalnom Manifesti, utemeljeni su na vrlo sličnim zahtjevima objavljenim prije na konferenciji Globalnog pokreta pravde i World Social Foruma, 1999. g.u Seattleu.

Lijevi i „opasni“

Navjerojatnije je da će se svjetski kapitalistički sustav, trenutno teško ranjen recesijom (usporavanjem proizvodnje, potrošnje i istovremenim pogoršanjima opće ekonomsko-socijalne klime) pripremiti za ekosocijalistički pokret tako što će aktiviste i sljedbenike odmah proglasiti teroristima. No, eko-socijalizam, zeleni socijalizam ili socijalistička ekologija je ideologija koja u najširem smislu spaja elemente socijalizma s ekološkim, odnosno zelenim sadržajima, vjerujući da je zagađenje prirode i sve posljedice koje zagađenje prouzročuje, direktno došlo kroz neoliberalističko i kapitalističko ponašanje i način života. Po ekosocijalistima, borba za zaštitu i očuvanje životne okoline spojena je s borbom za ukidanje kapitalističkog sistema, te reformu državnih sustava.

Ekosocijalizam je izrastao na temeljma ideologije radikalnih ljevičara, krajem dvadesetog stoljeća. Protivnici ovog pokreta kompromitirali su ga na različite načine, ali je preživio tako što su njegovu ideologiju djelomično preuzeli pripadnici antiglobalizacijskog pokreta.

Suvremene zelene političke stranke u Europi, SAD i Australiji, poput Green Left iz Britanije ili Nordic Green Left Alliance (Danski, Islandski, Norveški, Švedski i Finski Zeleni), australijski Demokratski socijalisti i drugi, već su uvrstili „Ecosocialist Manifesto“ u svoje političke programe.

Napisala Ljiljanka Mitoš Svoboda @ Alert


Post je objavljen 12.11.2008. u 17:33 sati.