Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/svastaomacama

Marketing

... u razdoblju prosvjetiteljstva

Počevši od tog razdoblja, prikazi mačke gube svaku simboličnu i ezoteričnu dimenziju te ona postaje obična kućna mačka u scenama svakodnevnice.

... u XIX. stoljeću

U XIX. st. mačka je doživjela možda najviše uspjeha. Među mnogim ljubiteljima ove životinje, posebno mjesto pripada Steinlenu koji je gotovo svo svoje slikarstvo posvetio mački. Iako su skoro sve bile skitnice i zapuštene i zato, s "kvalitetnog" stajališta, ne osobito lijepe, svaka posebno odražava ljubav umjetnika prema svom modelu. Impresionisti su često uvrštavali mačku u scene iz obiteljskog života. Manet je naslikao suprugu s prekrasnom mačkom šćućurenom u krilu. Renoir je na tu temu napravio živahnu dopunu, punu ljupkosti i životnosti.

... u našim danima

Bezbrojni su portreti umjetnika XX. stoljeća. Osim nezaboravnih Picassovih mačaka, treba se sjetiti mačke i njizinih mačića Armanda Spadinija (Mačke, 1920.) i sada već slavne Mačke ispod crvenog kišobrana (1928.) Desnosa. Pojavom kinematografa mačke su izgubile glavnu ulogu, a preuzeo ju je pas. Zahvaljujući crtanim filmovima, koji od četrdesetih godina XX. stoljeća zabavljaju generacije djece i odraslih, možemo se diviti mački u svim njezinim neponovljivim postupcima, zbog čega je, upravo, nije moguće vratiti na film. Protagonisti su mnogobrojni: Felix, protagonist prvog zbučnog crtanog filma koji se pojavio 1930.; Silvestar, predan beskonačnom i silno nesretnom lovu na kanarinca Titija, i Tom, mačak čuvenog američkog filma Tom & Jerry.


Post je objavljen 11.11.2008. u 18:54 sati.