Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

Dijalog EU-NATO važan za međunarodnu sigurnost

Hrvatska smatra da je dijalog između EU-a i NATO-a o sigurnosnoj i obrambenoj politici snažan doprinos izgradnji sigurnosno-obrambene infrastrukture za odgovore na krizne situacije u svijetu, izjavio je danas u Bruxellesu državni tajnik u Ministarstvu obrane RH Gordan Čačić.

"Hrvatska smatra da je dijalog između EU-a i NATO-a o sigurnosnoj i obrambenoj politici snažan doprinos izgradnji sigurnosno-obrambene infrastrukture za odgovore na krizne situacije u svijetu i Hrvatska će u tom cilju nastaviti surađivati s obje organizacije", izjavio je Čačić nakon sastanka s Trojkom EU-a.

U Bruxellesu se u ponedjeljak sastali ministri obrane zemalja članica EU-a kako bi razgovarali o jačanju obrambenih i vojnih kapaciteta EU-a. Nakon toga sastanka ministarska Trojka EU-a izvijestila je predstavnike zemalja kandidata i europskih zemalja članica NATO-a, koje su izvan EU-a kako bi ih izvijestila o sadržaju rasprave.

"Hrvatska je snažno zainteresirana da uđe u sve aspekte europske sigurnosne i obrambene politike", rekao je Čačić, dodajući da je Hrvatska već ranije izrazila spremnost da sudjeluje u budućim europskim borbenim skupinama, a uključila se i s 15 izvidnika u vojnoj misiji EU-a u Čadu, što je prvi put da sudjeluje u nekoj operativnoj misiji EU-a.

Hrvatska sudjeluje na ovakvim sastancima od 2004. godine kada je dobila status kandidata za članstvo u Europskoj uniji.

Post je objavljen 10.11.2008. u 21:10 sati.