Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/junac

Marketing

Životni vijek i vrli napredak medicine

Klinac sam još bio kad sam odlučio jednog dana na brzinu namaknuti nekakve pare. Nešto izumiti, patentirati i sl. (o idejama u sljedećem postu). Nije mi bilo toliko do novca koliko mi se nije sviđala ideja da ću nakon svim mogućih nivoa obrazovanja jednom ipak morati početi raditi. No, ni to nije zvučalo tako loše da se nije podrazumijevalo da ću raditi narednih 40 godina. Do penzije.

Danas se u penziju ide s 65 (muškarci). Žene možda sa 60? Ili i one 65.

Nekad se u penziju išlo s 55. Pa su pomaknuli na gore, pa kasnije opet malo. Uglavnom za okruglih 5. Mora se reducirati broj penzića. Jer tko će im mirovine isplaćivati ako ih je više nego onih koji rade?

Kako smo krenuli, sljedeće pomicanje dobne granice bit će za 10-15 godina. Pa opet nakon 15. Sve mi se čini da ću biti sretan ako ću u penziju s 75...

Životni vijek čovjeka sve je dulji. Sve grane znanosti konstantno (eksponenijalno, bolje reći) se razvijaju. Među njima i medicina tako da više ne umiremo od svake 'gluposti'. Upala pluća riješi se s par antibiotika i stvar je pod kontrolom.

Tako smo uspjeli prosječni životni vijek od 22-25 godina u vrijeme Starih Rimljana, preko 37 u doba Napoleona, povisiti na današnjih 70-80.

Krasno.

Ali ne stajemo. Vrla medicina vrlo napreduje. Još malo i bilo koja vrsta raka bit će obična zajebancija; tumori će se vaditi prilikom redovnih posjeta liječniku. Bubrezi i jetra prodavati će se u ljekarni uz upute za montiranje. Nepravilna kralježnica ispravljat će se preko interneta, u početku preko usb-a, a kasnije preko čipa u guzici koji će mjeriti temperaturu, pokazivati ispravnost funkcioniranja probavnog trakta, ali i položaj svakog kralješnjaka. Jedino će biti potrebno imati dobru vezu i instaliranu najnoviju verziju Flash Macromedia Playera. Moždani udari spriječavat će se mobitelom, dok će za kontroliranje srčanih tegoba biti potreban novi iFoneHeart2.0.


Nećemo imat od čega umrijet. Živjet ćemo 200 godina.

Nećemo moć u penziju ni na temelju lošeg vida. Dioptrija -15? -20? -30? Ma, evo ti uputnica za lasersku operaciju, sljedeći tjedan si ko nov. Dođi za 30 godina na kontrolu. Jedino ak uspijem nekaj navući na taj svoj daltonizam.

Pada u vodu i moj plan o osvajanju Nobelove. Milijun eura spiskam do sedamdesete. A kaj ostalih 130 godina?

Ajde, barem ću imati vremena naučiti mandarinski.

Junac


Post je objavljen 10.11.2008. u 19:17 sati.