Kora za roladu
4 jaja
5 žlica šećera
5 žlice brašna
1 žlica kakaa
Krema za roladu
50 ml sirupa od malina (sok za slaganje s vodom)
450 ml vode
2 praška za puding od maline
3 žlice šećera
100 g margarina sobne temperature
(ekstrakt maline)
Krema za šarlotu
350 g smrznutih malina
300 ml biljnog šlaga ili slatkog vrhnja
120 ml kiselog vrhnja
oko 100 g šećera
1-2 žlice sirupa od maline
1 paketić bijele želatine u prahu
100 g čokolade za kuhanje
Kora za roladu, jaja miksajte sa šećerom oko 1 min. Dodajte brašno pomiješano s kakaom i kratko promiješajte.
Lim (40 cm x 36 cm) obložite papirom za pečenje, papir namastite i pobrašnite. Na njega rasporedite smjesu.
Pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 10ak min.
Pečenu koru istresite na vlažnu krpu, odlijepite papir za pečenje (ona strana kore koja je za vrijeme pečenja bila gore sada je na krpi). Narolajte vruću koru i ostavite da se ohladi.
Krema za roladu, sirup pomiješajte s vodom. 100 ml tekućine pomiješajte sa šećerom i praškom za puding. 400 ml tekućine zakuhajte i u tome skuhajte puding. Puding ostavite da se ohladi, povremeno promiješajte.
U mlaku smjesu umiksajte 100 g margarina. Po potrebi dodajte još šećera. Možete dodati i par kapi ekstrakta maline, ali nije obavezno.
Ohlađenu koru premažite kremom i ponovo zarolajte.
Stavite ju u hladnjak da se krema stvrdne.
Krema za šarlotu. Maline ostavite da se odmrznu, sačuvajte tekućinu koju maline ispuste prilikom odmrzavanja.
Izmiksajte biljni šlag. Dodajte mu maline zajedno s tekućinom i miksajte na najvećoj brzini da se maline zdrobe.
Dodajte kiselo vrhnje, šećer i sirup pa sve dobro izmiksajte. Po potrebi, dodajte još šećera.
Odvojite 4 žlice kreme za ukrašavanje, spremite ju u hladnjak.
Želatinu prelijte hladnom vodom i ostavite da nabubri.
Nabubrenu želatinu rastopite lagano ju zagrijavajući, pazite da ne zakuha. Rastopljenu želatinu pomiješajte s kremom i dobro izmiksajte.
Čokoladu nasjeckajte i žlicom ju umiješajte u kremu.
Roladu narežite na 1 cm debele ploške.
Zdjelu okruglog dna (zapremnine oko 2 l) obložite aluminijskom folijom. Dno i rubove zdjele obložite šnitama rolade. Na složene šnite stavite kremu, popunite praznine među šnitama. Odozgo zagladite i poslažite preostale šnite, lagano ih utisnite u kremu.
Zdjelu stavite u hladnjak na otprilike 3 sata da se krema stvrdne.
Za vađenje šarlote, na zdjelu stavite pladanj i sve zajedno okrenite da šarlota sklizne na pladanj. Odlijepite aluminijsku foliju.
Tortu ukrasite s kremom koju ste odvojili i spremili u hladnjak.
U tom dijelu kreme nema želatine, ali trebala bi biti dovoljno čvrsta za ukrašavanje. Ja koristim biljni šlag i krema je dovoljno čvrsta. Ali po potrebi u ovaj dio kreme možete dodati malo kremfixa (manje od pola paketića).
Ne znam kakav bi taj dio kreme bio da je rađena sa slatkim vrhnjem.
*U kremu za šarlotu stavljam 1 paketić želatine da bi krema bila malo kremasta, a ne čvrsta poput npr. parfe kreme.
Ako želite čvrstu kremu, možete staviti 1,5 – 2 paketića želatine.
Torte s roladom, motane torte...
Šarlota od rolade i višanja
Šarlota s francuskom salatom
Motana torta od višanja i čokolade
Torta od crvenog grejpa i rolade
Trešnja - torta od roladi
Post je objavljen 10.11.2008. u 10:31 sati.