Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Pohani kelj (ili zelje)

Image and video hosting by TinyPic


1 manja glavica kelja ili zelja
jaja
brašno
krušne mrvice (sezam, zobene pahuljice, kukuruzna krupica…)
sol, papar

ulje za prženje

Umak
1 (manji) crveni luk
1 žlica margarina
1 žlica brašna
250 ml vode + povrtna kocka za juhu
100 g kiselog vrhnja
pola svežnjića vlasca
sol, papar


Glavicu kelja operite, odstranite oštećene listove.

U originalnom receptu piše da treba izdubiti kočanj i onda glavicu narezati na šnite. Ja nemam običaj odstraniti kočanj - jer i kad ne odrežem kočanj ploške kelja se za vrijeme kuhanja ionako raspadnu, razlistaju – a kad kočanj odrežem onda je stvar još gora.
Moji ukućani već znaju da je negdje taj zadebljani dio pa paze prilikom jela. Ovo ionako nije jelo koje bih poslužila na nekoj svečanoj večeri, iako je u samom receptu napomenuto da se ovakav kelj u svečanim prilikama može poslužiti kao toplo predjelo:DDD

Glavicu kelja možete prvo okomito prerezati na pola, pa onda svaku polovicu prerezati okomito na pola i onda rezati šnite, ne deblje od 1 cm.
Image and video hosting by TinyPic

Ako je glavica kelja mala, možete ju okomito narezati na «ovalne» ploške (također ne preporučam vađenje kočnja jer se onda odrezana šnita previše raspada prilikom kuhanja, umakanja u brašno i jaja...).
Image and video hosting by TinyPic


Ako još niste shvatili – priprema pohanog kelja je jako pipkav posao, ja najčešće završim do lakta u umućenim jajima i brašnu, a na što tek kuhinja liči…


U loncu zakuhajte oko 200 ml vode, posolite ju. Količina vode ovisi o veličini lonca – ali samo dno lonca treba biti prekriveno vodom – na taj način će se ploške kelja lagano kuhati u toj vodi na dnu. Kad bi se ploške kuhale u loncu punom vode zbog «vrtloženja» kipuće vode ploške bi se sasvim raspale.
Ovako, kad se kuhaju u malo vode, manje se raspadaju.

Ploške dakle, kuhajte u malo posoljene vode 2 minute (nemojte kuhati sve odjednom, kuhajte ih onoliko koliko ih stane na dno lonca). Ploške vadite lopaticom za palačinke i stavljajte ih na papirnati ubrus ili kuhinjsku krpu da se ocijede i osuše.

Ploške kelja pažljivo uvaljajte u brašno, pa u umućena jaja i onda u krušne mrvice (ili opet brašno, možete dodati i sezamove sjemenke, zdrobljene zobene pahuljice…).
Image and video hosting by TinyPic


U dubokoj tavi zagrijte ulje.
Pržite ploške kelja na laganoj vatri oko 6 minuta sa svake strane.

Pržene ploške stavljajte na papirnati ubrus. Poslužite dok je toplo. Odozgo posolite i popaprite.


Luk očistite i sitno nasjeckajte. Rastopite margarin pa na njemu ispržite luk. Dodajte brašno i kratko popržite. Dodajte vodu i natrganu kocku, te vrhnje, miješajte pjenjačom da zakuha. Kratko prokuhajte da bude željene gustoće. Umiješajte sol i papar te nasjeckani vlasac. Poslužite odmah.
Što se više hladi, umak se zgušnjava. Ako se zgusne prije nego ga poslužite ponovno ga zagrijte i dodajte mu malo mlijeka, miješajte pjenjačom da ponovno postane gladak pa ga maknite s vatre.

Pohani kelj poslužite s umakom.


Nisam ljubitelj kelja (ni zelja, ni prokulice, ni karfiola...).
Nastojim ih potrošiti da ne istrunu. Zato pripremam ovakve komplicirane stvari. Ali nikad ne bih rekla da je ovako pripremljen kelj (ili zelje) nešto jaaaaaaaaaako ukusno - kelj ko´ kelj. Al´ pojede se...



Recepti koji se mogu pripremati s keljom, zeljem, karfiolom, prokulicom...
Kelj galette
Kelj kaneloni
Kremasti složenac od krumpira i kelja
Pita od krumpira i cikle ili krumpira i kelja...
Punjena glavica zelja
Složenac od kelja i kruha
Složenac od palente i kelja
Zapečena tjestenina s prokulicom




Post je objavljen 09.11.2008. u 10:25 sati.