Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/nekretnineporec

Marketing

I Irci bi kupovali nekretnine u Istri

Ove godine Istra može očekivati između 10 i 20 tisuća gostiju iz Irske, što je skroman postotak u ukupnom turističkom prometu regije, ali i otvaranje jednog do sada nama potpuno isključenog tržišta
S predstavljanja Istre u Dublinu

POREČ -

S dvije i pol tisuće dolazaka i 15-ak tisuća noćenja Irci su lani bili zanemarivi dio turista u Istri, s udjelom manjim od jednog promila! Ove ih se godine, prognozira direktor istarske Turističke zajednice Tomislav Popović, može očekivati između 10 i 20 tisuća. To bi i dalje bio skroman postotak u ukupnom turističkom prometu regije, ali i otvaranje jednog do sada nama potpuno isključenog tržišta. Ključna promjena je, svakako, nedavno jeftino zračno povezivanje Dublina i Pule jer bez aviona i ovi otočani teško mogu u inozemni turizam.
Aviolinija daje prve rezultate, pa su Irci u veljači ušesterostručili broj dolazaka u Istru u odnosu na isto razdoblje lani. Naravno, još jednom uz opasku da je riječ o vrlo malim brojkama. Njihovom povećanju poticaj bi trebalo dati i prošlotjedno predstavljanje Istre u Irskoj koje je regionalni TZ organizirao u suradnji s hrvatskim veleposlanstvom u Dublinu i HTZ-ovim predstavništvom za Veliku Britaniju i Irsku.
- Prezentacija je održana u dublinskom hotelu »Berkley Court«. Iz Istre su uz nas iz TZ-a došli predstavnici više hotelijera i putničkih agencija: Istraturista, Valamara, Plave lagune, Maistre, Arenaturista, Rovinjturista, hotela San Rocco, Guidine, Kompas Travela, Istrian Experiencea te Sunce, Sol i More. Njihov je dolazak povezan s workshopom, radionicom koja je održana nakon što smo opću sliku o Istri i našem turizmu dali HTZ-ova PR agentica Julia Berg i ja. U poslovnim razgovorima je s irske strane sudjelovalo 15 njihovih touroperatora i agencija. Skup je pratilo i 20-ak novinara, a dodatni značaj dao mu je dolazak ne samo članova hrvatskog diplomatskog predstavništva na čelu s veleposlanikom Veselkom Grubišićem, nego i njegovih kolega iz Slovenije, Slovačke, Mađarske i Italije te apostolskog nuncija, ambasadora Vatikana u Irskoj, prenio nam je Tomislav Popović.
Svoj program predstavio je i Ryanair, veliki irski niskobudžetni avioprijevoznik, koji od prošle jeseni za Pulu leti iz Londona, a sada i iz Dublina. Konkretne brojke nisu iznosili, ali je njihov predstavnik rekao da su generalno zadovoljni početkom letova iz obje destinacije, rekao je Popović. Inače, županijski TZ sufinancira Ryanairove između Istre i dva otoka s po 240 tisuća eura godišnje.
Što se tiče poslovnih efekata, Popović procjenjuje da je prevladavalo ispitivanje tržišta, bez sklapanja konkretnih ugovora. »Irski su partneri pokazali interes za naš turistički proizvod, ali i za investiranje u Istru, posebice u oblasti nekretnina. Ircima je dobro krenulo posljednjih godina, zaradili su nešto novca i sada ulažu, pa su im i nekretnine u Hrvata sve interesantnije«, primijetio je Popović.
Predstavljanje Istre kao »zelenog Mediterana« zaokruženo je večerom koju je pripremio kuhar Zoran Stanisavljević iz umaškog Istraturista. Ponuđeni su tartufi u više jela, pršut, sir, divljač, kroštule i fritule, naša vina i medica. »Za jedno novo tržište mislim da je cijeli ovaj nastup bio pozitivan, a zahvaljujući pomoći veleposlanstva i dobro organiziran, ali za konačnu ocjenu učinka, medijskog i poslovnih, treba ipak pričekati odjeke i rezultate«, napomenuo je Popović.

Goran PRODAN

Izvor: Gradimo.hr

Poveznice i slično
nekretnine Oglas
nekretnine Oglas Hrvatska
Stanovi Oglas
Apartmani
Kuće


Istra nekretnine
nekretnine Istra

Post je objavljen 07.11.2008. u 12:33 sati.