Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gogame

Marketing

Rješenje go-problema broj 211.

Evo rješenja prošlog problema.
Bijeli ima sigurno oko na P4. Treba mu još jedno, a njega može uraditi na prvom ili drugom redu. Crni tu ima potez kojim može uništiti učinkovitost toga prostora, a to je na R1, ali na potezu je bijeli.
Bijeli igra 1. O1! Tjera cnoga na 2. R1. Ako crni to ne odigra, bijeli bi odigrao i tako stavio prostor u tom dijelu u svoj nadzor i osigurao ovdje oko, a još jedno mu treba za opstojnost.
Sada bjeli treba iskoristiti položaj kamena na O1 za pravljenje oka. Konačno, zato ga je tamo i stavio.
Nastavlja se sa bijelim na 3. P1. Napadnuta su dva crna na prvom redu, ali oni nisu značajni za zarobiti, jer njihovo uzimanje ne daje bijelome oko. Kada bi ih bijeli zarobio, crni bi stavio na R1 i oka ne bi ovdje bilo. Bit odigranoga poteza je u namjeri pravljenja oka na drugome redu.
Crni mora pokušati spriječiti moguće oko na drugom redu i u tome smislu najdjelotvornije je igrati na 4. N2. Da, ali ni to nije dovoljno za onemogućiti potrebno oko biujelome, jer bijeli sada igra na 5. O2!!! Ovime je sve jasno. Crni ne može sprijećiti oko na P2. Ako pokuša to sa igrom na Q2, bijeli će zaroboti tri crna kamenčića igrom na P2 i oko je ponovo sigurno za bijeloga ovdje. Crni bi mogao još na R1, na što bijeli zarobi taj kamenčić igrom na Q1 i tada bi bilo oko bijeloga od dva sjecišta i to P2 I Q2. Ova zadnja varijanta bi poenski još više odgovarala bijelome. Znači crnome bi poenski bilo ispravnije na T1, a na to bijeli mora na Q2 i tako je oko samo na P2.
Eto, to je to.
Do slijedećega problema …
bl. Muradenu


Post je objavljen 10.11.2008. u 11:41 sati.