Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Pita od prokulica

Image and video hosting by TinyPic


500 g lisnatog tijesta (ili tijesto po želji)
žumanjak za premaz

Nadjev
450 g prokulica
1 (crvena) paprika
1 veliki luk
3 žlice ulja
2 žlice brašna
2 žlice margarina
300 ml mlijeka
75 g naribanog tvrdog sira (Gauda, Emmentaler…)
sol, papar
prstohvat suhe kadulje (nije obavezno)
3 žlice nasjeckanog peršinovog lišća


U originalnom receptu koristi se kupovno lisnato tijesto.
Budući da ga nisam kupila (ipak su tu godine; zaboravljivost na djelu), mozgala sam kakvo tijesto da upotrijebim. Onda sam skužila da u zamrzivaču više nemam pripremljene ni domaće varijante lisnatog tijesta iz recepta Lisnata pita od špinata, a predugo bi trajalo da ga sad idem raditi (iako je to jako fino tijesto koje radim kad imam vremena, ukusnije mi je od kupovnog lisnatog tijesta).
Zatim sam razmišljala o prhkom tijestu kao u receptu Pita od stabljiki blitve, ali htjela sam nešto drugačije.
Na kraju sam se odlučila za svojevrsnu mješavinu prhko-lisnatog tijesta.

Za to tijesto potrebno je
350 g brašna
250 g margarina sobne temperature
1 žlica octa
5 žlica hladne vode
prstohvat soli

Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, oblikujte ga u kuglu, zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na 30ak min.


Za nadjev, prokulice očistite i odozdo ih zarežite ukriž.
U lonac stavite 400 ml vode, 1 čajnu žlicu octa i prstohvat soli. Kad tekućina zakuha, dodajte prokulice i kuhajte ih 4 min. Zatim prokulice ocijedite, sačuvajte vodu u kojoj su se kuhale (ima je +/-200 ml). Prokulice isplahnite hladnom vodom.

Prokulice bi mogle biti gorke, ako ih mraz nije pofurio; al to ne možete znati. Ocat i sol bi trebali zamaskirati tu gorčinu.

Papriku i luk očistite i narežite na male kockice.
Zagrijte ulje, dodajte luk i papriku i pržite 5 min na laganoj vatri. Maknite sa štednjaka i ostavite da se hladi.

U drugom loncu rastopite margarin, dodajte brašno i kratko popržite. Zalite mlijekom miješajući pjenjačom da ne nastanu grudice i kuhajte da zakuha. Kad zakuha prokuhajte oko 1 min pa dodajte vodu u kojoj su se kuhale prokulice, naribani sir i kadulju (možete dodati i 2 žlice suhog sherryja; ja ga nisam imala). Kuhajte na slaboj vatri oko 3 min pa umiješajte peršinovo lišće i maknite s vatre. Po potrebi dodajte sol i papar.
Ostavite da se malo ohladi.


Lisnato tijesto ili prhko tijesto ili neko drugo tijesto za koje se odlučite podijelite na dva dijela.
Jedan dio tijesta razvaljajte i stavite ga na dno namaštenog okruglog kalupa (promjera 26 cm), krajevi neka vise preko ruba. Tijesto nabockajte vilicom i na njega složite prokulice.
Image and video hosting by TinyPic

U originalnom receptu po prokulicama treba posložiti 16 kestena (očišćenih, raspolovljenih) – ja ne volim kestene ni u kakvom jelu pa nema šanse da ih upotrijebim. Ako netko voli kestene može ih staviti – nemam pojma kakvog bi to bilo okusa.

Na to onda stavite poprženi luk i papriku i onda odozgo žlicom ravnomjerno rasporedite mlaki umak.
Image and video hosting by TinyPic


To sve prekrijte drugim razvaljanim komad tijesta. Rubove tijesta slijepite pritišćući tijesto prstima, višak tijesta odrežite.
Tijesto odozgo premažite žumanjkom umućenim s 1 žlicom hladne vode i nabockajte ga vilicom.
Image and video hosting by TinyPic

Pitu stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite 30-40 min.

Poslužite mlako ili hladno.

Ovu pitu možete raditi i s blanširanim karfiolom, brokulom, porilukom…

Kestene ne stavljam jer ih ne volim, sherry nikad nisam stavila jer ga nikad nemam doma, a ni kadulju ne stavljam uvijek jer nisam ljubitelj tog začina.


*Recept je iz kuharice: Vegetarijanska kuhinja, Roz Denny, Leo-commerce, Rijeka, 1998.


Recepti koji se mogu pripremati s prokulicom
Kelj galette
Kremasti složenac od krumpira i kelja
Složenac od palente i kelja
Zapečena tjestenina s prokulicom



Post je objavljen 07.11.2008. u 10:35 sati.