500 g lisnatog tijesta (ili tijesto po želji)
žumanjak za premaz
Nadjev
450 g prokulica
1 (crvena) paprika
1 veliki luk
3 žlice ulja
2 žlice brašna
2 žlice margarina
300 ml mlijeka
75 g naribanog tvrdog sira (Gauda, Emmentaler…)
sol, papar
prstohvat suhe kadulje (nije obavezno)
3 žlice nasjeckanog peršinovog lišća
U originalnom receptu koristi se kupovno lisnato tijesto.
Budući da ga nisam kupila (ipak su tu godine; zaboravljivost na djelu), mozgala sam kakvo tijesto da upotrijebim. Onda sam skužila da u zamrzivaču više nemam pripremljene ni domaće varijante lisnatog tijesta iz recepta Lisnata pita od špinata, a predugo bi trajalo da ga sad idem raditi (iako je to jako fino tijesto koje radim kad imam vremena, ukusnije mi je od kupovnog lisnatog tijesta).
Zatim sam razmišljala o prhkom tijestu kao u receptu Pita od stabljiki blitve, ali htjela sam nešto drugačije.
Na kraju sam se odlučila za svojevrsnu mješavinu prhko-lisnatog tijesta.
Za to tijesto potrebno je
350 g brašna
250 g margarina sobne temperature
1 žlica octa
5 žlica hladne vode
prstohvat soli
Od navedenih sastojaka zamijesite tijesto, oblikujte ga u kuglu, zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na 30ak min.
Za nadjev, prokulice očistite i odozdo ih zarežite ukriž.
U lonac stavite 400 ml vode, 1 čajnu žlicu octa i prstohvat soli. Kad tekućina zakuha, dodajte prokulice i kuhajte ih 4 min. Zatim prokulice ocijedite, sačuvajte vodu u kojoj su se kuhale (ima je +/-200 ml). Prokulice isplahnite hladnom vodom.
Prokulice bi mogle biti gorke, ako ih mraz nije pofurio; al to ne možete znati. Ocat i sol bi trebali zamaskirati tu gorčinu.
Papriku i luk očistite i narežite na male kockice.
Zagrijte ulje, dodajte luk i papriku i pržite 5 min na laganoj vatri. Maknite sa štednjaka i ostavite da se hladi.
U drugom loncu rastopite margarin, dodajte brašno i kratko popržite. Zalite mlijekom miješajući pjenjačom da ne nastanu grudice i kuhajte da zakuha. Kad zakuha prokuhajte oko 1 min pa dodajte vodu u kojoj su se kuhale prokulice, naribani sir i kadulju (možete dodati i 2 žlice suhog sherryja; ja ga nisam imala). Kuhajte na slaboj vatri oko 3 min pa umiješajte peršinovo lišće i maknite s vatre. Po potrebi dodajte sol i papar.
Ostavite da se malo ohladi.
Lisnato tijesto ili prhko tijesto ili neko drugo tijesto za koje se odlučite podijelite na dva dijela.
Jedan dio tijesta razvaljajte i stavite ga na dno namaštenog okruglog kalupa (promjera 26 cm), krajevi neka vise preko ruba. Tijesto nabockajte vilicom i na njega složite prokulice.
U originalnom receptu po prokulicama treba posložiti 16 kestena (očišćenih, raspolovljenih) – ja ne volim kestene ni u kakvom jelu pa nema šanse da ih upotrijebim. Ako netko voli kestene može ih staviti – nemam pojma kakvog bi to bilo okusa.
Na to onda stavite poprženi luk i papriku i onda odozgo žlicom ravnomjerno rasporedite mlaki umak.
To sve prekrijte drugim razvaljanim komad tijesta. Rubove tijesta slijepite pritišćući tijesto prstima, višak tijesta odrežite.
Tijesto odozgo premažite žumanjkom umućenim s 1 žlicom hladne vode i nabockajte ga vilicom.
Pitu stavite u pećnicu zagrijanu na 200 stupnjeva i pecite 30-40 min.
Poslužite mlako ili hladno.
Ovu pitu možete raditi i s blanširanim karfiolom, brokulom, porilukom…
Kestene ne stavljam jer ih ne volim, sherry nikad nisam stavila jer ga nikad nemam doma, a ni kadulju ne stavljam uvijek jer nisam ljubitelj tog začina.
*Recept je iz kuharice: Vegetarijanska kuhinja, Roz Denny, Leo-commerce, Rijeka, 1998.
Recepti koji se mogu pripremati s prokulicom
Kelj galette
Kremasti složenac od krumpira i kelja
Složenac od palente i kelja
Zapečena tjestenina s prokulicom
Post je objavljen 07.11.2008. u 10:35 sati.