Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/protivnasilja

Marketing

Vratimo Hrvatskoj osmijeh

Vratimo Hrvatskoj osmijeh!

Pridružite nam se, možemo uspjeti samo ako svi prionemo na posao!

Kao što sam najavila, radi se o blogu koji će se baviti borbom protiv nasilja. Ne borbom protiv kriminala ili fizičkim sprečavanjem nasilja ili zločina, već jednom temeljitom preventivom.

Ono što želimo je: doprinijeti jednom boljem i tolerantnijem zajedničkom životu, dobrim idejama ukazati na probleme i naći im uzrok, ali i predložiti konkretna rješenja.

Mi želimo vratiti Hrvatskoj osmijeh na lice. Lice koje je trenutno tužno i čemerno od zabrinutosti zbog sadašnje situacije, koje je u strahu za vlastiti život i koje je namrgođeno jer ne vidi svjetlo na kraju tunela.

Pisat ćemo o tome kako uspostaviti više međuljudskog poštovanja, kako pokušati izliječiti agresiju po školama i u obitelji itd. Bit će tekstova o mladim delikventima, o utjecaju televizije na agresivnost, a u pripremi je i tekst o tzv. Giraffensprache tj. Jeziku žirafa, načinu nenasilnog komuniciranja.

Bit će izjava, a možda i priloga prominentnih osoba iz Hrvatske i inozemstva. I političari su na ovom blogu dobrodošli, ali ne za promoviranje sebe samih već za konkretne prijedloge ili najave onoga što će oni poduzeti protiv nasilja.
Ovom blogu nije cilj samo isprazno debatirati o raznim vidovima nasilja i onome što bi se trebalo činiti da se ono spriječi. Neće kukati zbog loše situacije ili nedostatka sredstava jer to nisu razlozi zbog kojeg dolazi do ovoliko nasilja. Dat ćemo konkretne prijedloge kako da se neke ideje provedu u praksu, sad i ovdje! Neće se na primjer, predlagati oštrije kažnjavanje delikvenata ili postavljanje kamera po školama. To neće riješiti izvorni problem. Ne, za iste novce se može u te iste škole poslati stručne ljude koji s djecom razgovaraju ili im daju konkretnu obuku za sprečavanje konflikata. Nedavno je objavljen odličan članak o posjeti njemačke policije: Ne treba pričati o huliganima, nego s njima. Naravno da će biti obrađeni i konkretni primjeri te možda i uspješni načini rješavanja u nekim drugim zemljama.

Bit će i prijedloga za provođenje sveobuhvatne medijske kampanje koja bi osvještavala stanovništvo o problemima mladih nasilnika, siromašnih, starih i nemoćnih te invalida. Blogeri će davati prijedloge, a na onima koji mogu je da ih provedu. Iako nije isključena i jedna konkretna blogerska akcija u budućnosti, ideje već postoje.

Sve se može, samo to treba dovoljno željeti.

Želimo udahnuti nadu i snagu, ali i vjeru u bolje, kako bismo se ojačani zajedno počeli suprotstavljati nasilju i trenutnoj depresiji društva. Možda nekome ovo zvuči utopistički, ali ja živim u društvu koje nije nasilno i mogu iz njega izvući puno pozitivnih primjera i možda ih prenijeti drugima, poput još nekih blogera koji će surađivati u projektu..

Što je ovom blogu cilj?


Da to sve netko "tamo negdje" pročita i da se krene u ofanzivu u svim vidovima društva, od vrtića do škola, od bolnica do raznih institucija. Da se mladima, ali i starijima pruži nada. Da se možda otvore mjesta po kvartovima gdje se mladež može okupljati bez da baulja ulicama, opija i nasmrt premlaćuje druge. Djeca se ne rađaju zla, ona to postaju.
Cilj je i da ljudi smognu snage nasmiješiti se jedni drugima čak i kad su loše volje ili loše plaćeni. Da smognu snage jedni za druge imati dobru riječ, a ne samo psovke. Da smognu snage sjetiti se poštovati druge jednako kao što to priželjkuju od tih drugih za sebe.

Mislim da se samo ovako može ozdraviti društvo. Uz jednu formulu načinjenu od ljubavi, poštovanja i tolerancije.

Još neke od tema koje priređujemo u ovom trenutku:
Medijska kampanja
Govor mržnje
Opis velike kampanje u Austriji, za sprečavanje nasilja u školama.
Osvješćivanje društva za stanje starijih, nemoćnih i invalida
U ovoj blog akciji sudjeluju blogeri, ali i oni koji to nisu međutim su stručni za pripremu tekstova. Sudjelovati možete i VI, samo se javite na mail sa strane.

I za kraj, citiram Johna F. Kennedy-a: “Ne pitajte što država može učiniti za vas, pitajte se što vi možete učiniti za državu!”

Ne možemo čekati da netko naše živote učini boljima. Sami se moramo potruditi za to!


Mare


p.s. Zahvaljujem uredništvu na podršci. Blog se naime već s prvim postom našao na almost cool listi.



Post je objavljen 05.11.2008. u 23:48 sati.