Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vatrenevijesti49

Marketing

JAKO JUGO RASPLAMSALO POŽAR NA BRAČU

BRAČ

Izbio požar na teškom i nepristupačnom terenu obraslom gustom makijom i česminom****Uključeni vatrogasci iz svih otočkih DVD-a, protupožarni helikopter i dva kanadera****Za nadati je da će požar ubrzo biti lokaliziran i ugašen VIDEO

Najveći ovogodišnji požar na Braču koji je buknuo na predjelu Općine Milna pretvorio se u pravi vatreni stampedo, a situacija u kasnim večernjim satima bila je izuzetno teška i alarmantna, jer je vatra zaprijetila Ložišćima, Gornjim Bobovišćima i luci Bobovišće.Istodobno je vatra poharala površinu od preko 400 hektara, a osim makije i borove šume, stradali su maslinici, a stočari strahuju za sudbinu svojih ovaca. Zbog požara dolazilo je do prekida u opskrbi električnom energijom, zastoja i prekida u cestovnom prometu.
Vatrogasci su najprije uspjeli obraniti Ložišća, a pravu bitku s goropadnom vatrenom stihijom vodili su za spas Gornjih Bobovišća. Vatra je bila došla do samog ulaska u mjesto, gdje je zaustavljena.

- Sinko, spasila nas je Majka Božja i nitko drugi. Vjeruj ti meni, imam ja dosta godina - kazala nam je jedna starica aludirajući na činjenicu da se na samom ulazu u mjestu nalazi crkva posvećena Majci Božjoj.
- Vidio sam svega u životu, ali ovakvog požara nikada - tvrdi Petar Trevižan, predsjednik Mjesnog odbora Bobovišća.Nakon što su obranjena Gornja Bobovišća, vatra se spustila u luku Bobovišća, i to gotovo sve do mora. Primakla se bila na svega nekoliko metara od kuća, ali su vatrogasci uspjeli spriječiti ulazak u mjesto.Zbog gustog dima i otežanog disanja dio stanovnika bio je napustio svoje kuće i luku Bobovišća. Plameni jezici dizali su se visoko pod nebo što je situaciju činilo još alarmantnijom.Požar je buknuo oko 13 sati, a potpomognut vjetrom i nepristupačnim terenima širio se velikom brzinom u više smjerova. Zbog vjetra bila je ograničena i vatrogasna pomoć iz zraka.

Na požarištu su se nalazile sve raspoložive vatrogasne snage, a to je 100-tinjak vatrogasaca i 15 vatrogasnih vozila. Oko 22 sata na požarište je stigla pojačanje s kopna od 7 vatrogasnih vozila i 30 vatrogasaca, a s njima je stigao i Dražen Glavina, zapovjednik Vatrogasne postrojbe Splitsko-dalmatinske županije.Većina mještana Ložišća, Gornjih Bobovišća i luke Bobovišće nije provela noć u svojim kućama strahujući od raspleta situacije na požarištu.Do ponoća situacija na požarištu nije bila pod kontrolom, jer se vatra širila u više smjerova.Požar je izazvao 39-godišnji B. K. koji je neoprezno palio korov pa mu je vatra izmagla kontroli i pretvorila se u najveći ovogodišnji brački požar.Pred bračkim gasiteljima je – besana noć. Slobodna Dalmacija

SPLIT 04.11.2008 23:08sati
Fronta je strahovito velika, vatra je ušla u mjesto Bobovišće Donje, ili Bobovišće na Moru, kako ga mještani zovu, iza samih kuća, tako da se vatrogasci bore za kuće, izjavio je za Radio Dalmaciju Ivica Jakšić, zapovjednik operativnog područja Brač.Za sada ništa nije izgorjelo i nitko nije ozlijeđen, rekao je.Remorker koji je poslan u pomoć gasiteljima, prema svim saznanjima, još nije stigao do njih.Kuće su okružene vatrom, rekao je Ivica Jakšić.

SPLIT 05.11.2008 11:40sati
Lokaliziran je požar na otoku Braču, koji je u utorak izbio na predjelu Milne te se proširio na područje Ložišća i Bobovišća. Izgorjelo je oko 350 hekatra borove šume i niskog raslinja te jedna baraka. Vatrogasci do daljenjega ostaju na požarištu.Požar je lokaliziran u 11.40 sati, a na terenu se i dalje nalazi 162 vatrogasca, s 38 vozila. Zbog vremena, zračne snage nisu u mogućnosti djelovati.Stanje na požarištu na otoku Braču, tijekom cijelog je jutra bilo zadovoljavajuće, potvrdio je za Radio Dalmaciju predsjednik Županijske vatrogasne zajednice Dražen Glavina.Na Brač su sinoć pristigle dodatne vatrogasne snage iz Splita, a jutros i gasitelji iz unutrašnjosti i drugih dalmatinskih županija. Zbog požara, električnu energiju nemaju mjesta Ložišće, Bobovišća i Supetar. Dolazak električne energije očekuje se tijekom dana.Požar je izazvao 39-godišnjak, koji je palio korov, a vatra se, nošena jakim vjetrom, otela kontroli.Državna cesta D-114 od Bobovišća do Ložišća, bila je zatvorena za čitav promet od 18.00 do 1.40 sati.Sinoć su obranjene kuće u Bobovišću, a kako doznajemo, izgorjela je samo jedna urušena poljska kućica. Radio Dalmacija


Post je objavljen 04.11.2008. u 19:08 sati.