Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Nova energija za SAD - nova energija za Hrvatsku?


Evo na brzinu, tri aktualne teme, da nabacim par informacija.

Studentski prosvjed ide danas! Studenti Filozofskog fakulteta okupljaju se u 11, u podne je okupljanje svih ispred Mimare, zatim se povorka kreće prema Katarininom trgu na Gornjem gradu. Ovo nije lokalno događanje - riječ je o svjetskom pokretu, pod sloganom ONE WORLD ONE STRUGGLE - EDUCTION IS NOT FOR SALE!. Da sad ja ne pišem odnosno kopiram i lijepim, pogledajte informaciju na blogu Hrvatskog antiglobalističkog pokreta! Prosvjedi će se održati u najmanje 23 zemlje na pet kontinenata, Prenosim samo da međunarodna koordinacija jučer javlja:

The biggest protests are expected in various cities across Canada and Liberia, as well as in Zagreb (Croatia) and Cairo (Egypt).

Barack Obama izabran je za predsjednika SAD, a Johh McCain postupio je dostojanstveno i domoljubno, čestitajući svojem protivniku na pobjedi i obećavši mu bezrezervnu podršku kao predsjedniku njegove zemlje.

Došli smo daleko od starih nepravdi koje su nekad kvarile ugled naše države. Današnja Amerika daleko je od zadrte zemlje kakva je bila prije sto godina, a izbor Afroamerikanca za predsjednika to najbolje dokazuje. Obama je ostvario veliku stvar za sebe i svoju zemlju. Čestitam mu i ovim putem izražavam sućut što njegova baka nije doživjela ovaj dan. Ali ne sumnjam da je na nebu i ponosno gleda na čovjeka kojeg je pomogla odgojiti

Patetično, možda, ali djeluje! Mnogo se loših stvari o Americi (tj. o SAD) može reći (pa i mene, recimo, ponekad optužuju za "antiameričke stavove"), ali i mnogo dobrih.

Kako čujemo,, tzv. "zelena knjiga" prilagodbe i dopuna Strategije energetskog razvitka Republike Hrvatske ide, konačno, u javnu raspravu (bilo je najavljeno za kraj rujna - nadamo se da ova najava neće biti n-ti put odgođena). Hrvatska, između ostaloga, upravo vodi pregovore o pristupanju Europskoj uniji u Poglavlju 15 - energetika. Europska unija planira smanjiti ukupnu potrošnju energije do 2020. godine i traži slično i od Hrvatske, a našim energetičarima i stručnjacima, nažalost, to nikako da dopre do svijesti, da misle ozbiljno - i da se svijet promijenio, te je takva politika jedino moguća!

Energetika je bila, također, jedna od ključnih tema kampanje za izbor predsjednika SAD. Zelena lista će organizirati niz aktivnosti, vezano uz raspravu o energetskoj strategiji, pod sloganom Sunce će nas grijati i u 22. stoljeću! Početkom prosinca bit će javna tribina. Kao jedan od izlagača, govorit ću o temi: Energetska strategija EU i SAD: Budućnost je počela jučer!


Post je objavljen 05.11.2008. u 08:45 sati.