Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/jja

Marketing

Deutschland zwölf - Bremen

Malo reklame za jedan poseban blog, na kojem imam cast i veselje i sama ubuduce pisati. Podrzimo ovo!

http://protivnasilja.blog.hr/


Danas putopis Bremen, pa ARTE program, pa nekoliko recepata i opis zadnjeg posjeta Ikei. Idemo redom.

Idemo od sjevera prema jugu do sad smo prosli Berlin, Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern, Schleswig-Holstein, Hamburg, DDR, bozicne obicaje i neke kuriozitete.

Slobodno me nadopunite, osim u dijelu u kojem zivim, o svemu ostalom znam vise manje turisticki, Bremen sam posjetila za vrijeme jedne konferencije, muz me pratio, na to smo platili dodatna dva dana da imamo za setnju.
Mislim da kad provedete dva tri sata u nekom gradu, ne mozete reci da ste bas tamo BORAVILI, to je vise neka usputna stanica, pa na osnovu istih citam reportaze kako u mom gradu nema zelenila (ima ga koliko i u central parku a grad je puno manji od new yorka), kao nema ovog i onog jer danas svatko tko vidi prometnu oznaku za skretanje za Berlin ce reci da je bio u Berlinu. Zato – ako pogrijesim, ispravite me.



Za bremenske muzikante ste sigurno culi i za tu bajku.





Nazalost slikao je samo zakoniti sa nekom pomocnom kamerom i imamo jako lose slike, ali sjecam se da je bas ovu statutu slikao iz neobicnog kuta, pa smo se poslije smijali. Naime iz odredjenog kuta sve izgleda prilicno eroticno.

Bremenski Roland.



Ulicni kafei u kojima mozete i pojesti manji izbor ali svjezih jela tipa dnevne juhe, salata, zapecenih peciva itd.

Zanimljivo za posjetu, nezanimljivo meni za zivot. Premalo. Od sjevera (brrr) bih rado Berlin i Hamburg uzela. Nis vise.

Bremen kao grad je i gl. grad slobodne hanseatske drzave Bremena. Savezna drzava sa dva grada – drugi je Bremerhafen, lucki grad, ujedno je ovo srediste metropolske regije (demografski pojam) Bremen/Oldenburg.



Ima pola miliona stanovnika i 17 parkova prirode. Najveci su Borgfelder Wümmewiesen (677 ha), Ochtumniederung (375 ha) i Hollerland (293 ha).



Zapravo za one koji prvi put dolaze u Njemacku, ne bi bilo lose povezati u tjedan ili malo vise Hamburga (ima putopis vec), Bremena, Lübecka; sve sjeverne Hansa gradove. Pogotovo sad je vrijeme poznatog savrsenog njemackog marcipana, a gdje ima bolji nego u Lübecku? cerek

Do Bremena mozete sa Deutsche Bahn, mozete i letjeti.

Link na gl. kolodvor.



Grad mozete pogledati pjeske u organiziranim setnjama za nekih 5 eura i dva sata uz strucnog vodica ili busom u istom trajanju za cijenu od 10 eura. Ako zelite fino gradjanski poklopati onda cete otici u Ratskeller odmah do gradske vijecnice,
link na restoran, i tamo cete pojesti Bremer Festtagssuppe (sa noklicama od mljevenog mesa, rezancima i povrcem), Bremer Fischtopf (jos uvijek smo na sjeveru i jede se dosta ribe ) - na opce razocaranje onih koji su u Njemacku dosli samo po Wurst.rolleyes zubo

sa lososom i povrcem, heringe na sto nacina i Flammkuchen (koji se kao tradicionalno jelo pojavljuje u jos nekim krajevima Njemacke). To je slano jelo (iako sadrzi u nazivu rijec kolac) od luka, speka i vrhnja. Posebno popularno diljem zemlje na jesen sa mladim slatkim vinom.
Poznat jos kao Flammekueche, Flammwaie, elsässisch Flammekueche, Tarte flambée, flambirani kolac. Tijesto je kao za pizzu i ako vam zeludac ne podnosi luk, budite u blizini wc-a wink.



Ako vam je iskljucivo do fine ribe onda Vor dem Bacchus restoran. Am Markt, Bremen Mitte. Gl znamenitost je gl. gradski trg Marktplatz sa Altstadtom i Weser rijekom.



http://farm2.static.flickr.com/1325/1413310214_e93fe07c43.jpg?v=0

U blizini je i bivsi gradski zid a danas dio sa vjetrenjacama Wallanlagen.



Wallangen

A doci u Bremen a ne upoznati Hachez je za slatkoljupce pravi zlocin. Jedna od najboljih njemackih cokolada je ovdje doma.



http://www.hachez.de/

Poznati po svojim limenim kutijama i slatkisima vise klase.

, (cokoladoljupci znaju i za austrijski zotter ciji ducan rado posjecujem)

http://www.zotter.at/



Ako vam kao malima nisu procitali pricu, nadoknadite ju ovdje.

Poznata je i bremenska katedrala Sv. Petra. Böttcherstrasse je jedna od arhitektonski najzanimljivijih u okolici.



I jos. I jos.

Link.

Karta

Toliko poznata ulica da ima cak i svoju web stranicu:
http://www.boettcherstrasse.de/. Ulica je 100 metara duga, dio starog dijela Bremena i pod zastitom kao kulturni spomenik.





Gdje odsjesti? Ukoliko u Bremen ne dolazite poslom, mozete uzivati u savrsenoj krimi-veceri za dvoje u hotelu Park.

http://www.park-hotel-bremen.de/



Nocenje u u lijepim, velikim, sobama je za dvije osobe vikendom oko 230 eura. Cesto cete u paketu sa krimi dozivljajem naci istu cijenu, dakle uz nocenje dobivate i candlelight-veceru, sudjelovanje u live krimicu, stol do vaseg odjednom se ugusi jedan od gostiju. Sto se dogodilo? Poznaje li ga netko? Duboko u noci slijedi odgonetavanje slucaja. Sudjeluje i policija i istrazitelj i detektiv a ovisno o rezerviranom programu, vas krimic moze trajati i do dva dana i provjereno ga necete zaboraviti do kraja zivota.

Zakonitog je odusevila posjeta Bremenskoj visokoj skoli za nautiku, gdje mozete sudjelovati u nekoj od vrlo realisticnih simulacija voznje broda.

http://www.protoura.de/

Upravo na ovoj stranici cete naci neke od savrsenih poklona-dozivljaja za vase muskarce. Uzivati ce i posjetu Universum Science Centra u Bremenu.

http://www.universum-bremen.de/de/startseite.html



Mozete sudjelovati u tri "ekspedicije" Zemlja, Covjek i Svemir i interaktivno na 4000 kvadrata upoznati neke od najvecih prirodnih misterija. Sve je to blizu sveucilista, a ja nastojim spojetiti isto u svakom gradu u kojem boravim. Ujedno im je gost Hachez kao poseban izlagac, sljedeca dva mjeseca cerek
Raj za male istrazivace, procesljajte rubirku Entdecker Park. Ulaznica je od 9.50 do 18.50 eura zavisi koliko cega zelite pogledati. Za recimo 35 eura moze uci cijela obitelj.





Link

Zavrsio putopis.



Post je objavljen 05.11.2008. u 12:39 sati.