Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/vistica3

Marketing

Formula 1 triatlon



U 90-im godinama prošlog tisućljeća u Australiji se održavala Formula 1 serija triatlon utrka. Format Formula 1 serije uključivao je 300m plivanja, 7km bicikla, 2 km trčanja i onda bi se to ponovilo još jednom. Prvi dan bi se održavale kvalifikacije iz kojih bi najbolji išli u finale idući dan. Utrke su bile vrlo popularne i popraćene TV prijenosom. Australija je u vrijeme održavanja Formula 1 utrka bila središte triatlon svijeta i svi najbolji svjetski triatlonci su nastupali u seriji.
Sličan format danas koristi ITU u štafetnim utrkama. Štafete su tročlane i svaki član odradi jedan super sprint triatlon.
Nisam nikad sudjelovao niti gledao ovakav format utrka, ali čini mi se da bi ovakve utrke učinile triatlon još dinamičnijim i zanimljivijim za gledanje. Izjednačenost natjecatelja u utrkama svjetskog kupa učinila je većinu utrka pomalo dosadnima. Bijegovi na biciklu su postali rijetkost, pa obično na trčanje skupa dođe velika grupa natjecatelja, a prava akcija počinje tek u završnim kilometrima trčanja.
Brett Sutton, trener (sad već bivši) svjetske Ironman prvakinje Chrissie Wellington predlaže sljedeći format:
Prvi dan – kvalifikacije
3 grupe po 30 natjecatelja
(500m plivanje, 13 km bicikl, 3,3 km trčanje) x 2
Prvih 8 iz svake grupe ide u finale.
Drugi dan – finalna utrka
(500m plivanje, 13 km bicikl, 3,3 km trčanje) x 3
Sumnjam da će ITU u skoroj budućnosti raditi neke radikalne promjene, ali bilo bi dobro uz postojeće utrke vidjeti par njih u ovakvom formatu.
Meni osobno, ovakav format izgleda puno zanimljiviji od trenutnog, ali trebao bi nastupiti u jednoj ovakvoj utrci da dam pravu ocjenu.

PS. Borko, ako odlučiš organizirati nešto slično računaj na mene :-).


Post je objavljen 03.11.2008. u 12:38 sati.