Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gearvana

Marketing

You Dirty Rat

Možda ste dosad primijetili da malo dulje vremena ne napisah blog. To ne znači da sam potonuo u zemlju nego da ne stignem snimati ove male gluposti. No ovaj put sam uspio iskopati zericu vremena za review još jednog malog simpatičnog komada opreme koji svojim imenom vrijeđa tebe koji čitaš :) .



You Dirty Rat je distorzija. Proizvodi je ProCo i dio je familije štakora tj. RATova. Zvuk ove pedale je još 3 dB kompresiraniji nego običan RAT i proizvođač ga opisuje kao stari pankerski zvuk koji je idealan za npr. Ramonese.
Istina, uzmete ovu pedalu i Bltzkrieg Bop zvuči ko da se prezivam Ramone. Sam raspon drivea ide od ponešto drivea do suludo glatkog drivea za super smooth solaže u pozadini...
Moj način sviranja s RATom je taj da ga pretežito koristim kao lagani overdrive s driveom ispod 9 o'clock gdje mi dodaje malo srednjih tako da gitara iskoči, ali ovaj RAT, zbog svoje kompresiranije prirode i nema baš takvu osobinu te mi ga se zbog toga ni ne da koristiti. No ono što je osobito i drukčije kod ovog RATa je to da, osim što mu slova svijetle u mraku(!) ima taj svoj germanijski clipping stage koji uvijek zvuči pomalo tepihasto i krznato i radi toga i daje tako ugodnu distorziju. Ta je pedala do sad bila bas distorzija koju je koristila moja basistica, ali nakon što je otkrila OVO, zaključila je da je RAT nepotreban. Pa sad čami na polici, i čeka jadnik da ga netko ukopča i snimi nešto s njim. Ali to se ne događa. I zato je štakor tužan i dogovorili smo se vlasnica i ja da bismo ga rado dali u novi dom u dobre ruke za novčanu naknadu.

Što se tiče izrade, pedala je vrhunska, napravljena je od dva komada nevjerojatno debelog željeza i mislim da je jednako dobro upotrebljiva kao hladno oružje kao i distorzija. Ima tri gumbića. Prvi je drive koji određuje koliko ima distorzije, drugi je filter, što je ustvari 6dB po oktavi filter čiji je najsvjetliji položaj na lijevoj strani, a najmutniji na desnoj. Na kraju imamo volume knob da se može odrediti glasnoća s uključenim efektom. Pedala je ergonomski savim u redu jer su male šanse da paljenjem i gašenjem pedale zapnemo za gumbiće, a jedini problem je kao i kod svih RATova taj što je prostor za bateriju mali pa za izmjenu baterije treba uložiti mrvicu više truda nego na Boss pedali. Također, napajanje je preko jacka kao za slušalice, a ne onog uobičajenog boss 9V priključka, ali koristi standardnih 9V napona.

Pedala ima neupitnu kvalitetu zvuka i bolesnu kvalitetu izrade s kojom do sad ne mogu usporediti nijednu pedalu osim MOOG, od koje je po kvaliteti izrade čak i bolja

I na kraju mali demo, jer čovjek može kenjat kolko god hoće o tome da daje zvuk mastan, dlakav i slično, ali treba sve to čut. Snimljeno je na gitari Fender Jaguar Special HH, u Line6 POD u simulaciju Mesa Boogie Mark II i u RME Firefice karticu u Logic Studio software. Prvih par sekundi je dry, a dalje su snimljena dva kanala, lijevo i desno i pod kraj ima i background solaža čisto da se čuje još poneki zvuk koji pedala može izvesti. Filter je bio skroz otvoren, a na ritam gitari je drive bio na pol 9 dok je za solo bio na 12. Enjoy!

DEMO - Zvučna njiva



Post je objavljen 02.11.2008. u 21:14 sati.