Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/indijanka-vegetarijanka

Marketing

Velikim ogledalima protiv globalnog zagrijavanja?

Znanstvenici razmatraju plan prema kojem bi zaustavili globalno zagrijavanje pomoću ogromnih ogledala. Naime, pomoću tih ogledala bi reflektirali sunčeve zrake koje tako ne bi mogle dolaziti na Zemljinu površinu. Ova metoda se zove geo inženjering i u prošlosti se više smatrala znanstvenom fantastikom nego ozbiljnim prijedlogom za razmatranje. No, danas, kada je globalno zatopljavanje činjenica od koje se ne može pobjeći, ozbiljno se razmatraju sve ideje pa tako i ova.

Osim ovoga znastvenici također predlažu i slanje prašine u područje Zemljine stratosfere kako bi se smanjila jakost sunčeve svjetlosti, ali i zasađivanje vrste alge po morima koja apsorbira ugljični dioksid.

A još jedna briljantna ideja ide ovako – da se u nebo pošalju kapljice mora kako bi oblaci koji su već gore postali bjeliji i tako propuštali manje sunčevog zračenja.

Sve su ovo ideje znanstvenika s britanskog Royal Societyja, a kažu kako trebaju napraviti mnogo pokusa prije nego što se bilo koja od ideja pokaže valjanom.

Izvor: Telegraph.co.uk


Post je objavljen 02.11.2008. u 09:22 sati.