Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/frogbros

Marketing

Dreamcatcher (2003)

Snovolovka (2003)

Produkcija: Castle Rock Entertainment / Village Roadshow Pictures / NPV Entertainment / Kasdan Pictures / WV Films II
Redatelj: Lawrence Kasdan
Film je rađen prema knjizi Stephena Kinga "Snovolovka" iz 2001 godine

Morgan Freeman (pukovnik Abraham Curtis)............Thomas Jane (Dr. Henry Devlin)
Jason Lee (Joe 'Beaver' Clarenden)..........................Damian Lewis (Gary 'Jonesy' Jones)
Timothy Olyphant (Pete Moore).................................Tom Sizemore (narednik Owen)
Donnie Wahlberg (Douglas 'Duddits' Cavell).............Michael O'Neill (general Matheson)

Film je izašao u kina 21. ožujka 2003 godine
Trajanje: 136 minuta
Budžet: 68 000 000 $
Zarada: 33,7 milijuna $ (plus 40 905 000 $ svjetske zarade)
Foršpan filma
Nagrade:
2003 godina - osvojio nominaciju "Teen Choice Award" u konkurenciji najboljeg horor/triler filma
2004 godina - osvojio nominaciju za nagradu "Golden Reel Award" za najbolju montažu zvuka (Robert Grieve, Yann Delpuech, Wayne Griffin, Darren King)


SADRŽAJ:
"- Četiri prijatelja Jonesy, Henry, Pete i Beaver, koji su još od djetinstva nerazdvojni, svake godine odlaze u malu izoliranu kolibu u okrugu Jefferson Tracta da bi lovili. Šume Maina su uvijek bile lijepo mijesto za lov na divljač, no ovog puta će četiri prijatelja biti i sami lovina.
Nakon što otkriju čudno ponašanje svih životinja, koje po sebi imaju neke crvene lišajeve, ugostit će jednog neobičnog, zbunjenog i čovjeka, koji pati od probavih smetnji. No, taj čovjek je zaražen parazitskom vrstom vanzemaljca...vanzemaljca koji nema dobre namjere prema ljudskim bićima, a on je tek jedan od mnogih.
Uz sve to na scenu stupa i američka vojska na čelu sa odvažnim pukovnikom Abrahamom Curtizom, koja spriječava invaziju i riješava se svih dokaza i mogućih svijedoka da je invazija ikad postojala.
Posljedni od vanzemaljaca preuzima Jonesya i pomoću njega želi zaraziti spremnike vode, kako bi invazija ipak bila uspiješna. Ali, dr. Henry Devlin će po cijenu svog života pokušati spriječiti da opasni vanzemaljac izvrši svoju misiju, jer ako to ne uspije cijeli svijet će biti zaražen i uništen od strane parazitske nacije vanzemaljaca..."


Photobucket Ekipa niti ne sluti kakve ih nevolje očekuju

RECENZIJA:
- Kad bih opisivao ovaj film onda bih u kratkim crtama rekao da je on mješavina filmova - "Outbreak" (1995) i "Signs" (2002), a po žanru bi bio SF film sa izraženim nadnaravnim elementima.
Kad sam prvi put čuo za ovaj film informacije o njemu su bile vrlo šture i dolazile su na kapaljku, što je za većinu filmova ovakve tematike jako dobar znak i u zadnje vrijeme jako česta pojava. Uvijek se više plašim filmova koji imaju mnogo informacija i na kraju ispadnu glupavo i dosadno, nego onih koji skrivaju svoje informacije.
Na žalost ovaj film je iznimka, a zašto pogledajte u nastavku ovog teksta...


Što valja kod filma:
- sakupljena je dobra glumačka postava (izdvajam Thomasa Janea i Morgana Freemana)
- početak filma je fenomenalan (do scene kada Beaver sjedi na školjci) i ima jako zanimljivu, napetu i intrigantnu radnju
- osmišljeni vanzemaljci su zanimljivo realizirani i efekti su dosta dobri, no ipak "Shit Weasel" tj. Ripleyevka je ona vrsta vanzemaljskog organizma koji unosi sviježinu u SF žanr
- fotografija filma je odlična (pogotovo kad snijeg pada)
- vidio sam da dosta ljudi kudi scenu tzv. "memory warehouse" i smatraju je jednom od glavnih negativnosti filma, no meni samome je ta scena jako dobro osmišljena i napravljena (pogotovo u knjizi to još bolje djeluje), jer baš ta vizualizacija rada svijesti i razuma u Jonesyevoj glavi (Jonesy kao osoba postoji samo u svojoj svijsti, dok mu je tijelo preuzeo vanzemaljac) odlično funkcionira na metaforičkoj (simboličnoj) razini
- solidna režija (koju kvari iznimno loše napisan scenarij)
- film ima mnogo referenci na mnogo ranijih Kingovih djela, no ja izdvajam onu koja refencira na najbolje >Kingovo djelo "IT" (scena sjećanja kad su četvero preijatelja spasili Douglasa 'Duddits' Cavella)...moćno

Što ne valja kod filma:
- scenarij je prepun rupa u radnji, karakterizacija likova je jednolična i može se reći skoro pa nikakva
- film obiluje klišejima koji su viđeni u mnogo drugih filmova (likovi koji su tu samo da bi umrli, ludi vojni zapovijednik...i sl.)
- loša izvedba govora vanzemaljca dok je u Jonesyu, jer taj britanski naglasak pomalo nervira gledatelja
- ostale dvije trećine filma su za 80% slabije od prve trećine filma tj od njegovog početka pa do scena Beavera i njegovih čačakalica u kupaoni

PhotobucketTimothyju Olyphantu neće pomoći niti Colt. 45 kad susretne Ripleyevku

Završna riječ:
"Gledajući filmove koji su rađeni prema Kingovim književnim predložcima ovo dotično djelo stavljam u onu skupinu filmova koji niti mirišu niti smrde (a vrlo su blizu tome da jako jako smrde). Film je razočarenje u pogledu toga da su ga radila dva renomirana imena u filmskoj industriji (Kasdan ima 4 nominacije Oskar i to 3 za scenarij i 1 za režiju, a Goldman ima 2 Oskara za scenarij, te mnogo odlično napisanih), a ne mogu se oteti dojmu da je film mogao bolje izgledati kao mini serija od 210 minuta, nego kao neki pop-corn cijelovečernji film sa ograničenom minutažom.
Kakve sam sve loše filmove gledao prema knjigama ovaj bogme i nije tako loš.
Pogledati ako ste veliki fan SF-a i rada Stephena Kinga, ako niste pogledajte barem odličan i jako zanimljiv početak, a ostatak ako vam se da..."

Zanimljivosti u vezi filma (TRIVIA):
- Williamu Goldbergu je ovo bio treći film na kojem je radio scenarij a koji je rađen (adaptiran) prema nekoj knjizi Stephena Kinga; prijašnji filmovi su bili - "Hearts in Atlantis" (2001) i "Misery" (1990)
- Stephen King je prodao filmska prava za 1$
- u knjizi se pukovnik kojeg glumi Freeman zove Kurtz, no to je u filmu promijenjeno u Curtis zbog prevelike sličnosti sa likom pukovnika Waltera E. Kurtza iz "Apocalypse Now" (1979) , kojeg je odlično odglumio Marlon Brando
- kao i prijašnjim Kingovim knjigama Maine igra gl. ulogu kao mjesto radnje
- Thomas Jane je prihvatio ulogu, jer mu je to majka rekla, a ona je Kingov veliki obožavatelj (kasnije će Jane glumiti i u odličnom "The Mist")
- King je ovaj roman napisao nakon strašne automobilske nesreće 1999 godine (bio mu prvi roman poslije nesreće)
- da bi potretirao vanzemaljca Gosp. Sivog glumac Damian Lewis je oponošao legendu Malcolma McDowella; dok vanzemaljac razgovara sa Jonesyjem spominje pjesmu - Roberta Frosta "Stopping by Woods on a Snowy Evening"
- referenca na film "Alien" (1979) je očigledna, jer jedan od vanzemaljaca nazvan Ripleyevka, a Jonesy je dobio ime po žutom mačku iz filma

Photobucket Jonesy je u gabuli jer upravo upoznaje Gospodina Sivog

THE SCENA:
- evo i jedne scene koja nije najbolja, nego možda i najgora ikada snimljena (dobro najgluplja)
- Beaver sjedi na školjki u kojoj je smrtonosni vanzemaljac u posve krvavoj kupaoni i umjesto da se usredotoči na to da ne da vanzemaljcu van on kreće uzeti sa poda (koji je zaražen i krvav!!?!!) čačkalicu...možete zamisliti što biva kad je filmski lik ovako glup i zatucan...uglavnom Jason Lee je tu postao lak zalogaj
Najgluplji potez nekog filmskog lika ikad
* scena počinje od 6 minute

Na RTL televiziji večeras u - 23:20 sati.

Post je objavljen 01.11.2008. u 06:25 sati.