Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/maniac

Marketing

The Residents u DOB-u

beograd, 18. novembr – upad 1200 dindži

Image Hosted by ImageShack.us

BEOGRAD - Prodaja karata za koncert cuvene i jos uvek misteriozne americke konceptualne rok grupe Rezidents (The Residents), koji ce biti odrzan 18. novembra u Domu omladine Beograda, pocela je - po ceni od 1.200 dinara.

Jedna od najdugovecnijih i najmisterioznijih muzickih grupa, Rezidents postoje vec gotovo 40 godina, a identitet clanova tog sastava jos je nepoznat.

Americki inovatori i satiricari, kriticari i mitolozi popularne kulture, uspeli su da snime neke od prvih spotova na svetu (koji su danas izlozeni u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku), naprave albume koji su problematizovali celokupno nasledje rok i pop muzike, te prirede koncerte koji su komentarisali istoriju popularne kulture kroz smele teatarske zahvate.

Najnoviji album “The Bunny Boy” njihovo je najozbiljnije izdanje od “Demons Dance Alone” iz 2003. godine, kada su prvi put nastupili u Srbiji, a tadasnji nastup na Kolarcu neocekivano je snazno uzburkao ovdasnje duhove cak i za standarde Rezidentsa - iako su tada gostovali uz podrsku srpskog Ministarstva za kulturu i medije, njihova promocija albuma “Demons Dance Alone” (Demoni plesu sami) izazvala je protivljenje Demokratske stranke Srbije (DSS).

Lider DS Vojislav Kostunica kasnije je relativizovao negodovanje stranke, navodeci da je i sam preslusao tri albuma Rezidentsa i da su mu simpaticni kao antiglobalisticka pojava.

Ukoliko su se u to vreme bavili sveamerickim temama i preispitavanjem zivota "malih" gradjana u svetlu provale novog patriotizma posle 11. septembra, na novom albumu pricaju univerzalnu storiju o nestanku jedne osobe i potrazi za njom, pozivajuci i ostale na ucesce.

Koncert ce ponovo biti multimedijalan, a podrazumeva scenografiju Krisa Mekregora (Chris McGregor / CUBE E, Wormwood, Icky Flix) u kombinaciji sa video projekcijom i performansom.

Ocekuje se i ucesce publike, buduci da zaplet podrazumeva potragu glavnog junaka za davno nestalim bratom, koji upada u niz neverovatnih situacija, iz kojih ga moze izbaviti i neko od posetilaca u sali...

Album “The Bunny Boy” (Mute/SDR) prati serijal video snimaka na sajtu YouTube i predstavlja povratak Rezidentsa na krace muzicke forme nekih od njihovih najuspesnijih izdanja, pre svega “Duck Stab” (1978) ili “Commercial Album” (1980), koji se sastojao od 40 jednominutnih pesama.

Rezidents su objavili prvi album “Meet the Residents” pre vise od 30 godina, a naslov tog izdanja, parafraza imena albuma “Bitlsa” (The Beatles), izazvala je bila glasine da se pod imenom “Rezidents” kriju, u stvari, sami “Bitlsi”. Rezidents” su, medjutim, od pocetka izrazavali sakrastican stav prema pop kulturi, a treci album “Third Reich Rock’n”Roll" predstavljao je njihovo hipoteticko vidjenje popularnog rokenrola u vreme nacizma.


Umesto klasicnih koncerata, nastupali su, uvek u cetvorci, iskljucivo na tematskim predstavama, obuceni u frakove, sa prepoznatljivim cilindrima sa ogromnom ocnom jabucicom na glavama.

Uvrsteni su medju pretece sirokog spektra muzickih kategorija, ukljucujuci tehno, vorld muziku, pank, elektroniku… Verni teoriji opskurnosti, prema kojoj umetnik najvrednija dela pravi samo dok je nepoznat, Rezidents nikad nisu dali intervju, niti su popustili bilo kom drugom marketinskom pritisku.

Vise o novom albumu Rezidentsa moze se naci na sajtu www.residents.com/bunnyboy

Organizator novog gostovanja Rezidentsa u Beogradu je Popboks Koncert, koji je najavio nastavak slicnih umetnicki prodornih gostovanja zapazenih stranih muzicara.

Karte se mogu kupiti na svim prodajnim mestima Eventima, kao i na blagajni DOB-a.

Post je objavljen 31.10.2008. u 09:36 sati.