Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/boric

Marketing

SUDJENJE ZA SILOVANJA U LOGORIMA U VELIKOJ KLADUSI

Na temelju optuznice koju je BiH ustupila Hrvatskoj,pred Zupanijskim sudom u Rijeci vodi se sudski proces protiv Ibrahima Jusica i Zlatka Jusica zbog ratnih zlocina pocinjenih na podrucju Velike Kladuse od 1993.do 1995.godine.
Zlatko Jusic,tadasnji predsjednik Vlade samoproglasene autonomne pokrajine Zapadna Bosna,tereti se za organizovanje logora na podrucju Velike Kladuse,a Ibrahim Jusic da je kao pripadnik sluzbe bezbjednosti cinio ratne zlocine:premlacivanja,silovanja,pritvaranja...
Murat Tahirovic,predsjednik Udruzenja logorasa BiH,kazao je da je do sada svjedocilo petnaest logorasa,te Fikret Abdic i Ibrahim Djedovic.
Abdic je,svjedoceci,kazao da na podrucju AP Zapadna Bosna nisu postojali koncetracijski logori nego prihvatni centri za pripadnike,kako je rekao,"tajne policijske sluzbe AID Alije Izetbegovica",u kojim nije bilo slucajeva ratnih zlocina.
Naredne sedmice,pred Vijecem kojim predsjedava Ika Saric,iskaze ce dati zasticeni svjedoci,zrtve silovanja u logorima.
Obojica Jusica nakon rata pobjegli su iz BiH u Hrvatsku.Imaju drzavljanstva obje zemlje,no nakon sto su se izjasnili da se ne osjecaju kao drzavljani BiH,Hrvatska je na temelju medjunarodnih sporazuma trazila da im se sudi u toj zemlji,gdje su pritvoreni u septembru prosle godine.
Optuzenici su na pocetku sudjenja izjavili da se ne osjecaju krivim za zlodjela koja im se stavljaju na teret.

Post je objavljen 30.10.2008. u 14:17 sati.