Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/backpack

Marketing

DAN 8, 24.10.2008. - “Autocestom” na istok (Franschhoek, Južna Afrika)

Franschhoek je jedan od onih tipičnih provincijskih gradića. Jedna ulica s trgovinama poput supermarketa, mesnice, ljekarne, malo veći broj restorana i antikvarnica nego li je uobičajeno za ovako maleni grad u slučaju da zaluta poneki turist. Većina njegovih stanovnika živi na farmama u okolici grada i dolaze se opskrbiti u Ulici. Svi poznaju sve i neki osjećaj zajedništva obuzima grad – ljudi se pozdravljaju po Ulici, ljekarnik u lokalnoj ljekarni poznaje kupce po imenu. Opuštena i intimna atmosfera. Ovo bi moglo biti mjesto za provesti nekoliko dana i zaista se odmoriti.
Ali nas put tjera naprijed... Autocestom N2, jednom od onih koje presijecaju gotovo cijelu Južnoafričku Republiku. S jednog od planinskih prijevoja bacamo pogled na Franschhoek i vinograde. Autocesta je daleko od europskih autocesta. Zapravo, ne znam da li se i može nazvati autocestom s obzirom da ima samo jednu traku u svakom smjeru (Vesna i dalje uspješno vozi lijevom), nema zaštitne ograde, a stajališta su rijetka proširenja s nekoliko klupica, benzinske postaje još i rjeđe. Na današnjih gotovo 400 kilometara nailazimo svega na dvije-tri. Pravilo u Africi je da natankaš auto onda kada imaš priliku jer nikada ne znaš kada će ti se ukazati prilika sljedeći put. Tako i mi tankamo. A cijena litre benzina je svega nešto malo više od 5 kuna.
Dobra stvar “autoceste”, ali uostalom i većine sporednih cesta u Južnoj Africi, jest da je zaista u jako dobrom stanju. Rupa nema, zakrpa nema i užitak je voziti. Jedino malo jednolično jer cijelo nas vrijeme prate nepregledni zeleni pašnjaci i mnogobrojna stada ovaca (i janjadi s obzirom da je ovdje proljeće pa su se ovce okotile), krava, konja i nojeva. U početku je sve to lijepo, ali nakon nekog vremena pejzaž postaje toliko jednoličnim da nam je pun kurac ovčica i kravica i konjića i drugih raznolikih stvorenja.
Malo pred Wildernessom pejzaž se mijenja i pred nama se iznenada otvara Indijski ocean i njegove plaže. Ovo je zapravo mjesto gdje se spajaju Atlantski i Indijski ocean pa je voda uvijek hladna, morske su struje poprilično jake i ne preporuča se kupanje, a i vjetar nije za zanemariti. Nešto sjevernije uz obalu je puno bolje i nadamo se kupanju u Indiku kroz nekoliko dana.
Konačno stižemo u Wilderness i smještamo se na staru farmu iz 1874. godine. Drveni podovi i stropovi, drvena vrata, kuhinja sa starim ognjištem u kojem je danas smješten moderan šparet, soba sa starim krevetom i ogledalom koje bi lako moglo proći kao antikvitet... I pogled s prozora sobe na rijeku Touw...


Fairy Knowe Backpackers Lodge, Wilderness ZAR 300,00 (po noćenju, dvokrevetna soba)


Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Image Hosted by ImageShack.us

Post je objavljen 15.10.2008. u 23:52 sati.