Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/maniac

Marketing

UMRO DAMIANO, REDITELJ DUBOKOG GRLA

DAMIANO Image Hosted by ImageShack.us

Reditelj jednog od najpopularnijih pornografskih filmova “Duboko grlo”, Dzerard Damiano (Gerard), preminuo je u 80. godini.

Damianovo “Duboko grlo” iz 1972. godine snimljeno je za svega sest dana i to za 25.000 dolara. Postao je bioskopski hit koji je pomogao lansiranje “filmova za odrasle” i svojevrsni imperativ za odlazak u bioskop svih ucesnika seksualne revolucije 60-ih u SAD.

“Duboko grlo” postalo je i naziv za tajni novinarski izvor afere Votrergejt, koja je dovela do odlaska sa vlasti americkog predsednika Ricarda Niksona. Reporteri “Vasington posta” Bob Vudvard (Woodward) i Karl Bernstajn (Carl Bernstain) su, istrazujuci aferu Votergejt, upotrebili naziv tog filma kao ime svog izvora, bivseg pripadnika FBI Marka Felta.

Damiano je rodjen 1928. godine u Njujorku, a najpre je radio kao frizer. Proveo je neko vreme u mornarici i potom poceo da snima “filmove za odrasle”.

“Duboko grlo” postalo je hit na Tajms Skveru u Njujorku izmedju ostalog i zbog paznje medija i ogorcenja konzervativaca, ukljucujuci niz pretnji tuzbama.

Post je objavljen 29.10.2008. u 22:02 sati.