Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/gusarskabanda

Marketing

O orhidejama

Image Hosted by ImageShack.us

Ovo je moja druga "berba" na istoj biljci.
Orhideje su nježne lijepotice koje mnoge uzbuđuju svojim egzotičnim cvijetovima. Mogu se i ja ubrojiti u istu kategoriju. Imam ih par vrsta i do sada me dobro ide karta sa njihovim održavanjem u živahnom stanju. Pitate se zasigurno gdje je tajna i zašto vama ne uspijevaju ili zašto vam krepaju nakon što ocvate i zadnji cvijetak iz uzgoja. Stvar je vrlo jednostavna ako se zna par sitnica o njihovoj domovini i staništima u divljini.

Orhideje su gosti na drveću gdje se nastanjuju. Često u nekim pukotinama grana ili trulim panjevima sa puno treseta i otpadnim vlaknima. Žive u simbiozi sa jednom bakterijom i tu kreće priča. Bez te bakterije presađena orhideja će sigurno crknuti. Zato nikad ne presađujte svoje ljubimice otresajući staru podlogu sa korijenja (bez obzira što baš tako budete pročitali na mnogim mjestima), uvijek ih selite u novu zemlju zajedno sa starom i dopustite joj čak i da ugine i osuši se skroz jer novi će život ponovo buknuti kad budu zadovoljeni svi potrebni uvjeti. Bakterija će napraviti novu koloniju, kolonija će oplemeniti novu zemlju i iz stare vriježe korijenja izrasti će novi život. Nova biljka i nov cvijet. Istovjetan onoj prije nje.

Od vrsta preferiram Phalaenopsis jer ima prekrasnih primjeraka, a jednostavne su za kućni uzgoj na nekom zapadnom ili istočnom, po mogućnosti zbog vlage, kuhinjskom prozoru. Naći ćete ako vas zanima na internetu mnoštvo informacija o uzgoju ali najjednostavnije i najdjelotvornije je nabaviti automatske vlažilice i ne zezati se sa mogućnosti predoziranja bilo gnojiva ili vode jer je to za njih kobna stvar. Ja to radim tako da u staklene boce napravim smjesu vode i tekućeg gnojiva za orhice, a u svaku teglicu uz korijen uguram po jedan keramički tuljac sa poklopcem koji sadrži vodu i čiji jedan kraj cijevčice se nalazi u boci sa otopinom, a drugi završava u čepu. Biljka tj korijenje će povući onoliko vlage koliko joj je potrebno i to je to. Za boce je dobro da budu bar 5 cm ispod nivoa tegle, pa u tu svrhu sam biljčicama napravila hoklicu. U litrenu bocu idu mi po tri biljke, a treba im da to savladaju oko 2 mjeseca. Špricam listove kad se sjetim, koji dan skroz zaboravim. Od deset biljaka uvijek bar dvije cvatu. Sad još malo počinje glavna sezona, tako da oko Božića obično su sve u punoj formi, mnoge i sa više od jedne grane pune cvijetova po biljci...


Dodatak za znatiželjnike:
Sistem navodnjavanja...


www.blumat.de
link na produkt


Post je objavljen 28.10.2008. u 12:54 sati.