Nadjev
1,5 kg krumpira
1 glavica kelja
3 češnja češnjaka
sol, papar
(mljeveni) kumin
Umak
4 žlice maslaca
4 žlice brašna
1 l mlijeka
sol, papar
muškatno oraščić
30 g svježeg hrena
Posip
2 žlice ulja
30 g svježeg hrena
80 g krušnih mrvica
Krumpir ogulite i narežite na okrugle ploške (ne jako tanke – oko 4 mm debljine).
Krumpir stavite u lonac s hladnom posoljenom vodom i stavite na štednjak da zakuha. Kad zakuha, kuhajte 5 min. Nakon toga krumpir ocijedite i isplahnite ga hladnom vodom, ostavite ga da se ocijedi.
Kelj narežite na široke trakice. Stavite ga u kipuću posoljenu vodu i kuhajte ga oko 4 min.
Kuhani kelj ocijedite, isplahnite ga hladnom vodom i ostavite da se dobro ocijedi.
Hren sitno naribajte. Spremite ga u zdjelu i pokrijte ju aluminijskom folijom da aroma hrena ne ishlapi. Ako želite da hren ne bude jako ljut ostavite ga u zdjeli nepokrivenog, ali ne predugo da ne bi sasvim ishlapio.
Češnjak očistite i sitno nasjeckajte.
Za umak, rastopite maslac u loncu pa dodajte brašno. Kratko popržite pa postupno ulijevajte mlijeko miješajući pjenjačom. Kad zakuha prokuhajte par sekundi pa maknite s vatre. Dodajte sol, papar, i muškatni oraščić. Umiješajte i naribani hren.
Za posip, ugrijte ulje pa dodajte krušne mrvice i naribani hren pa pržite 3 min povremeno miješajući. Maknite s vatri i ostavite da se hladi.
Posudu za pečenje namastite. Na dno posude složite sloj krumpira, posipajte ga solju, paprom, kuminom i s malo nasjeckanog češnjaka. Na to složite sloj kelja, a njega zalijte dijelom umaka. Opet složite red krumpira, začinite ga, posipajte češnjakom i na to složite kelj, pa onda umak… (broj slojeva ovisit će o veličini, tj. dubini posude).
Završite slojem krumpira koji prelijte ostatkom umaka.
Pecite 25 min u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva. Zatim odozgo posipajte posip i pecite još 15 min.
Složenac ostavite da se hladi par minuta, a onda ga poslužite.
Ako ne želite, hren ne morate staviti ni u umak ni u posip (na ulju popržite samo krušne mtvice).
U umak, po želji možete dodati naribani tvrdi sir.
Ne morate upotrijebiti ni kumin, ni češnjak.
Za bogatiju varijantu složenca prilikom redanja slojeva možete dodati i narezana kuhana jaja ili naribani tvrdi sir.
Osim s keljem ovaj složenac možete raditi i sa zeljem, karfiolom, prokulicom, porilukom… (povrće termički obradite, ovisno o vrsti).
*Recept se donekle temelji na receptu sa stranice
http://www.chefkoch.de/rezepte/361301121609088/Kartoffel-Wirsing-Gratin.html
Recepti s keljem
Kelj galette
Pita od krumpira i cikle ili krumpira i kelja...
Složenac od kelja i kruha
Složenac od palente i kelja
Post je objavljen 27.10.2008. u 10:01 sati.