Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/mywayfoos

Marketing

Pravila Lige

Čitam malo po internetu o ITSF-u, turnirima, svjetskim prvenstvima itd., i naravno da naše napore pokušavam zamišljati u svemu tome, no ima jedna stvar posebnog karaktera koja me zaokupila - naime, to su sama pravila igre. hm. Svatko od nas je tokom svoje "karijere" često mijenjao pravila po kojima se stolni igrao, da bismo se sad našli već na nekom ipak malo više nego amaterskom nivou...

Zadnjih nekoliko turnira skoro pa smo usavršili ta "naša" hibridna pravila i moram reći da mi je stvarno drago što su se igrači jako brzo privikli na njih i poštovali ih - no tu dolazimo do pravog problema: ta pravila ipak nisu neka formalna pravila, a ako u sve ulazimo s ciljem priključivanja ostatku svijeta onda nam tu dolaze Itsf pravila kao pravila po kojima se igra vani. Zamislio sam ovo na način da jednom bojom napišem ta neka Itsf-ova pravila, a drugom "odgovorim" i opišem naš način igre i probleme koje nam donosi ta situacija, pa eto:

1.STOLOVI - Itsf priznaje 5 vrsta stolova: Robero Sport, Garlando, Bonzini, Tornado i Tecball - uz dodatak Leonharta i Rosengarta na kojima se mogu igrati neki "manji turniri".
==Počinjem s ovim jer je to ipak naša najteža prepreka, kod nas se igra na Fa.Bi-ju zbog toga što najjednostavnije rečeno drugih stolova nema, osim par izuzetaka po kafićima ili nečijeg privatnog stola ne možemo očekivati ni da će klubovi, a time se svede na pojedince posegnuti tako duboko u džep da se osigura igranje Lige na itsf stolu. To pitanje smo zasad riješili - naš iako neformalni savez zajednički je odlučio da se Liga može odigrati na Fa.Bi-ju, ali da je cilj ipak čim prije nabaviti i druge stolove.
((spremnost na promjenu : 0/5))


2.VREMENSKA OGRANIČENJA - Posjed loptice na dvojki i trojki po 15 sekundi, na petici 10 sekundi, nakon početnog dodavanja obavezna 1 sekunda držanja loptice prije njezinog prosljeđivanja na drugu šipku, nakon micanja ručki sa šipke radi brisanja koje može trajati maximalno 3 sekunde opet minimalno 1 sekunda prije upućivanja udarca, trajanje timeouta maximalno 30sekundi, a vrijeme između setova do 90sekundi. Čekanje ekipe na stolu prije dosuđivanja seta i meča nasuprotnoj ekipi u roku od po 3minute itd...
==Nije da nitko od nas nema sat ili štopericu, ali na ova pravila nismo naučeni. Moje je mišljenje da se ova pravila u globalu poštuju, naročito od ekipa koje imaju više iskustva po turnirima, a da isto te ekipe imaju i malo više razumijevanja prema ostalima ako se i dogodi pogreška, no pitanje je što će se desiti ako se ovo počne strože provoditi. Svi znamo koliko jedna loptica ima utjecaja na jedan set, a time i cijeli turnir,a ako se prihvate pravila onda svatko ima pravo i zahtjevati i strogo poštivanje (posebno ako gubi :) ). vani se o tome uopće ne raspravlja, dok sam mišljenja da je kod nas i za nas to kao "smetanje igre", jer psihički te to može izbaciti više iz takta nego bilokoji gol peticom ili psovka. Tu treba imati na umu onu "fer igra" i kolko je to relativan pojam u usporedbi s itsf pravilima.
((spremnost na promjenu : 1/5))


3.SERVIS - Loptica se stavlja u doseg središnjeg igrača na petici i udarcom s istog počinje igra, nakon dodavanja do sljedećeg igrača na petici mora proći jedna sekunda prije nego što se smije uputiti udarac na gol ili do druge šipke. Kršenje zove protivnička ekipa ili sudac, pa se servis ponavlja ili nakon ponovne pogrške daje loptica na servis protiničkoj ekipi.
==Ovo je pravilo koje je za nas jedno od najdelikatnijih. Servis je naša najnovija akvizicija - prvo smo peticu brojili kao običan gol, pa ju nismo priznavali, pa kao gol za suprotnu ekipu, pa smo opet priznali, pa tek ako dotakne igrača ili mantu itd.. da bismo stali na onome da se "prva petica" ne računa a da za servis treba imati 2 dodavanja tj. da treći igrač smije dodati lopticu na drugu šipku, time smo izbjegli brojenje one jedne sekunde na odličan način, no uništili smo mogućnost postizanja gola sa servisa što je po itsf pravilima dopušteno.
((spremnost na promjenu : 2/5))


4.PROTOKOL PRIPRAVNOSTI - Prije izvađanja udarca igrač mora pitati protivnika dal je spreman, a on mu odgovara u roku 3 sekunde (više se smatra odugovlačenje), nakon pozitivnog odgovora igrač može početi igru.
==Nekima je to smiješno, neki shvaćaju vrlo ozbiljno. Oni koji su igrali na turnirima u Sloveniji i šire to su prihvatili bez okolišanja, a iako smo ponekad i zaboravili - protivnici bi nam to gentlemenski oprostili. Već u Tullnu se priča da je bilo gadno, jer se tako one igrače kojima to nije navika strogim poštivanjem i zapravo iskorištavanjem pravila demoraliziralo i uništavalo psihički (primjer: mislim da je Milan pričao kako je lijepo pitao dal "može?" pa mu protivnik ne odgovori odmah nego se tek okrene prema partneru pa njega pita dal moze,a dok mu ovaj odgovori, i dok se on opet okrene i javi da "može!" prođe stoljeće i pukneš od bijesa..pa ti igraj. Uglavnom - kod nas nekako to se prolazi bez tog protokola, ali ipak mislim da smo dovoljno pošteni da ne počinjemo igrati ako je protivnik nespreman. Nekako se i onaj "naš servis" izvrsno uklopio u to pošto se izbjeglo da netko zabije gol, pa se ekipe posvađaju jer nisu bili spremni.
((spremnost na promjenu : 3/5))


5.SMETANJE IGRE I TEHNIČKI PREKRŠAJ - Pomicanje stola, nabijanje peticom-čak i malo samo agresivnija igra, vrtenje šipke bez ili sa lopticom za više od 360°, micanje ruku sa ručki, odvlačenje protivnikova pogleda sa stola.psovanje. isto kao i "vanjski uvjeti" kao navijanje, savjetovanje tokom igre, bilokakvo fizičko smetanje protivniku ili samom stolu, pa čak i "preveliki entuzijazam" nakon što se da ili primi gol npr. krikom ili usklikom se može smatrati osnovom za poništavanje gola i tehničku pogrešku tj. penal-izvađanje udarca sa 3ke.
==Jaako subjektivna procjena je ono što mi pada na pamet, osobno se bojim ovog pravila jer se jako lako iskoristi protiv protivnika i uništi naše dobre odnose, a nekako smo dosad preživljavali i bez toga - uz nekakve bonton smjernice. Svi znamo kako je to dok nas nejde, a nismo baš svi flegmatični onda nego to doživljavamo i malo žešće, pa se i opsuje, onako motivacijski ;) evo počevši od sebe nadalje, a kod nekih je i sam način igre već prekršaj.. pada mi na pamet malo i Siniša i Vasa i Stjepan kao jedni od agresivnijih na petici-i šta onda? Ako bi oni nekog dobivali ovaj bi im automatski imao pritužbe i tako utjecao na igru, a time lako i na rezultat. To je nažalost posljedica težine stola i ručki. Da hočeš na Garlandu ne možeš i ne trebaš peticom razvaljivati jer to nije ta vrsta stola na kojem se to primjećuje. dok na Ožujskom :D stolu haha.. a da ne spominjem kako svi volimo proslaviti neki dobar gol :)
((spremnost na promjenu : 2/5))


... otprilike su ovo najstvarnije prepreke - iako mogu spomenuti i npr. da je strogo zabranjeno korištenje magnezija ili sličnih tvari za poboljšanje gripa..(Šta onda da retroaktivno izbacimo Simona sa Fortune2 gdje nas je lijep broj poizbacivao van? :) ), ili kao dress code - koji zabranjuje traperice, uvredljive natpise i da ne spominjem sve još, mada to vrijedi samo za Itsf turnire, pa bi se dalo tj. moralo prilagoditi kad je to uvjet za nastup.

U krajnjoj liniji - sva pravila su kod nas još u izradi, usavršavamo ih na svakom turniru, a pošto ni Ligaški turniri ne moraju biti Itsf turniri ni kad stvorimo Savez, onda ne vidim zašto bi se i sva pravila morala poštivati kako piše na njihovom papiru. Ako u samoj osnovi griješimo jer igramo na "krivom" stolu, jer oblačimo traperice, veselimo se kad postignemo pogodak, navijamo za svoje.. zar ima smisla onda poštivati samo određen broj pravila a taj neki dio ne? I ko bi odlučio koja pravila smijemo a koja ne kršiti?

I njihovo, i naše primarno pravilo je ipak = poštena, fer igra, ali i dobra zabava.. to imajte na umu i očekujem vaše komentare :) Vaš myway

Post je objavljen 26.10.2008. u 15:29 sati.