Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/wwwwwwwww

Marketing

30 days of night

Nakon što najizoliraniji gradić na Aljasci biva obavijen mrakom na dugih 30 dana, napadaju ga vampiri u namjeri da potpuno istrijebe njegove ljudske stanovnike.

Tijekom čitave opsade miješaju se tuga mrakom obavijenog grada, moćna paranoja, instinkt za preživljavanje i obilje čistog nasilja. Film krasi poseban vizualni štih u kojemu najveći kontrast pružaju snijeg i tamno crvena boja krvi. Sve je povezano jezovitim kricima kojima se glasaju vampiri te mračnim zvukovima soundtracka. Efekti su dosta dobro odrađeni te se na svega nekoliko mjesta vide CGI kiksevi.

Vampiri izgledaju opako i lišeni su bilo kakve romantike koja je inaće prisutna kada su oni u pitanju. Vođa čopora je opaki kuler i vješti ubojica koji istvoremeno podsjeća na nekoga tko je za života bio bankovni činovnik. Iako su međuljudski odnosi likova te njihova općenita karakterizacija mogli biti dublji, scenarij nam predstavlja solidne likove koje su glumci pristojno utjelovili.

Brutalno dinamična kamera i nasilna montaža su kruna nekolicine genijalno nasilnih scena koje nose kompletnu atmosferu filma. Zapravo je šteta što film nema više dinamike ali, s obzirom na priču, to je bilo neizvedivo. Film traje 113 minuta što je bar 20 minuta previše, početak se mogao fino skratiti.
#=30days
30 Days of Night je lijepo iznenađenje koje u masi loših i očajnih modernih horror filmova daje dašak nade u budućnost gdje će se više novaca kanalizirati u produkciju ovakvih djela. Ako volite tamnu stranu filmske umjetnosti i želite pogledati nešto kvalitetnog nasilja, ovaj film je odličan izbor.


Post je objavljen 24.10.2008. u 15:18 sati.