Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/zoranostric

Marketing

Piše li energetsku strategiju građevinski lobi?

Slika lijevo: sa međunarodne antinuklearne konferencije u Osijek, 5. rujna 2008.

Stranka Zelena lista, pridružena članica Europske zelene stranke, danas je izdala priopćenje o novoj energetskoj strategiji. O toj smo se temi i prije više puta oglašavali, a ja sam objavio niz članaka na svojem blogu. Imali smo dvije važne kampanje ove godine: Sisačku deklaraciju o klimatskim promjenama i antinuklearnu kampanju, sa antinuklernom konferencijom u Osijeku 4.-5. rujna i peticijom, Mjesec i pol dana pokušavali smo dogovoriti da nas potpredsjednik vlade Polančec primi da mu predamo potpise, ali kako izgleda od toga ništa neće biti. U svakom slučaju, slijedećeg ćemo tjedna predati prikupljene potpise. Dalje akcije slijede.

U međuvremenu, neočekivano se oglasila ne Vlada, nego vladajuća stranka, tvrdeći da se protiv gradnji nuklearke, ali je zato za gradnju termoelektrana na uvozni ugljen. Slušatelji Radija 101 u radio-referendumu ocijenili su, velikom većinom glasova, da se radi samo o ispitivanju pulsa javnosti.

PRIOPĆENJE ZA JAVNOST

Nova energetska strategija o kojoj se polemiziralo zadnjih mjeseci konačno je gotova. O tom dokumentu ovisi razvoj i budućnost Hrvatske u narednih 15-tak godina. Međutim, strategija je obznanjena za sada samo tzv. zainteresiranoj javnosti – gospodarstvenicima!

Prema izjavama Ivice Mudrinića, čelnika HT-a i predsjednika GSV-a oni su zadovoljni jer misle da će ta strategija osigurati razvoj i zaposlenost cjelokupnoj hrvatskoj privredi. Ako se pod cjelokupnom privredom podrazumijeva građevinska industrija - onda se lako složiti s takvom procjenom. Da, izgradnja triju elektrana na fosilna goriva ili jedne nuklearke sigurno će zaposliti građevinske kapacitete naših IGH-a, Konstruktora, Tehnike, Nexe-a i njima sličnih.


Jer, htjeli ne htjeli, svjetska financijska kriza je počela djelovati čak i u Hrvatskoj - cijene zemljišta padaju, smanjuje se potražnja za novim stanovima, zahuktala stanogradnja posustaje... Ima li ičeg prikladnijeg za ugrožene napuhane građevinske potencijale od beskonačnog betoniranja termoelektrana ili nuklearke?

Nameće se i pitanje - je li građevinarstvo naša jedina privredna grana? Sigurno nije. Ali, iz izjave Ivice Mudrinića jasno se razaznaje koliko je građevinski lobby utjecao na izradu energetske strategije.

No nije to jedino što nas u toj strategiji zabrinjava. Teško je shvatljivo da se u doba globalne energetske krize i uznapredovalih klimatskih promjena predlažu strateška rješenja iz 1965. – tri termoelektrane, dvije na ugljen i jedna na plin - ili jedna nuklearka! U vrijeme kad sve zemlje svijeta nastoje ostvariti što brži tehnološki zaokret prema obnovljivim energetskim izvorima i imperativnom smanjenju emisije CO2 te na taj način utjecati na usporavanje klimatskih promjena, naši energetski stručnjaci kao da su prespavali posljednjih deset - dvadeset godina, pa ne znaju za ništa drugo doli gradnju fosilnih termoelektrana ili nuklearki!

U toj konstelaciji s razlogom postavljamo pitanje stvarne stručnosti naših energetičara, njihove informiranosti i njihovih stvarnih namjera glede dugoročnog razvoja i pojačane ovisnosti Hrvatske o svim energentima. U svjetlu akcije „index“ koja je srušila tabu brojnih diploma i titula teško se oteti dojmu kako strategiju nisu napisali energetski znalci i poznavatelji svjetskih trendova, već zlonamjerni trgovci koji nam zamračuju budućnost.


Post je objavljen 21.10.2008. u 23:25 sati.