Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/boric

Marketing

Obiljezena godisnjica ukopa zrtava iz Kasindolske ulice:HOCE LI UBICE IKAD ODGOVARATI!

Prosla je godina kako su tijela ubijenih Bosnjaka iz Kasindolske ulice u Sarajevu ukopana na mezarju Kovaci.
Tim je cinom za njihove porodice okoncan jedan tezak period,ocajnicke potrage za saznanjem sta se desilo s ocevima,muzevima,sinovima,bracom...nakon sto su maja 1992.odvedeni s kucnih pragova.
OGORCENI NA SVE
Istovremeno,za porodice je pocela druga,jos teza bitka,vidjeti ubice pred licem pravde.Do danas,niti jedan zlocinac,a imena su im dobro poznata,nije odgovarao za odvodjenje civila iz Kasindolske ulice 1992.,njihovo zatvaranje u logor na Kuli,a potom i strijeljanje negdje na Romaniji.
Podsjetila je na to jucer predsjednica Udruzenja"Zene Kasindolska`92."Nisveta Zametica,nakon sto je na mezar brata Ervina Martinovica polozila cvijece.
"Sesnaest je godina kako su nasi najmiliji ubijeni,a niko nista nije uradio.Ogorceni smo na cijelu drustvo,jer nam se ne zeli pomoci da odgovorni za mucki zlocin budu izvedeni pred lice pravde",rekla je Zametica.
Ona,kao i sve porodice iz Kasindolske,dobro znaju ko je odgovoran.TOMO KOVAC,MOMCILO MANDIC,
MILENKO TEPAVCEVIC,GORAN VASIC...nabraja Zametica,po ko zna koji put,dodavsi kako su porodice o svemu bezbroj puta davale izjave Tuzilastvu.
VODI SE ISTRAGA
TOMO KOVAC danas zivi u Crnoj Gori i cesto daje intervjue za medije.MILENKO TEPAVCEVIC donedavno je bio na odgovornoj funkciji u SIPA-i,s koje je suspendovan nakon brojnih napisa o njegovoj umijesanosti u ratne zlocine.MOMCILO MANDIC pred Sudom BiH oslobodjen je optuzbi da je 1992,kao ministar pravde tadasnje srpske Republike BiH bio odgovoran za osnivanje i funkcionisanje svih kazneno-popravnih institucija u dijelovima Sarajeva.
Protiv GORANA VASICA istragu za odvodjenje civila iz Kasindolske ulice vodilo je Kantonalno tuzilastvo u Sarajevu.No,Vasic je u tom dijelu optuznice sredinom 2005.oslobodjen zbog nedostatka dokaza.
"Cetrdeset ljudi je na spisku onih koje smatramo odgovornim.A nama Tuzilastvo nikad nije odgovorilo",kazuje Zametica.
Nama su odgovorili,putem glasnogovornika Borisa Grubesica.
"O zlocinima u Kasindolskoj vodi se istraga",bilo je sve sto je Grubesic mogao reci.
("Oslobodjenje")

Post je objavljen 21.10.2008. u 17:23 sati.