Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/opsa

Marketing

NATO je u Afganistanu politički "kolebljiv"

Članice NATO-a u svom političkom odnosu prema Afganistanu pokazuju kolebljivost, rekao je danas jedan od čelnih zapovjednika saveza ocijenivši gotovo sedmogodišnju kampanju protiv talibana nedosljednom.

Ukazavši na više od 70 okolnosti u kojima države članice mogu iskoristiti pravo veta na određene operacije i činjenicu da obećanja o slanju određenog broja snaga nisu ispunjena, general John Craddock rekao je kako se pribojava da se operaciju zakida.

"Iskazujemo političku volju koja je po mom sudu ponekad kolebljiva", rekao je Craddock, general vojske SAD-a i vrhovni zapovjednik NATO-a u Europi, u govoru političarima i vojnim analitičarima u Londonu.

"Ta kolebljiva politika sprječava operativni napredak i dovodi u pitanje relevantnost saveza ovdje u 21. stoljeću", rekao je.

Craddock je branio gledišta odlazećeg britanskog zapovjednika u Afganistanu brigadnog generala Marka Carletona-Smitha da se talibane ne može vojno poraziti i da se na nekoj razini pobunjenike treba navesti na dijalog.

"Njegovi su komentari općenito na pravcu onoga što naši vojni i politički čelnici svo vrijeme govore... Sukob u Afganistanu ne može biti dobiven samo vojnim sredstvima", ustvrdio je Craddock. "Mi u međunarodnoj zajednici moramo se okupiti u istinski sveobuhvatnom pristupu u Afganistanu. Sadašnji su napori vremenski i prostorno nedosljedni", zaključio je.

Post je objavljen 20.10.2008. u 22:05 sati.