Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Kolač od čokolade i kokosa u staklenci

Image and video hosting by TinyPic

U čemu je fora s kolačima iz staklenke?

Kolači iz staklenki su biskvitni kolači, sami po sebi nisu ništa posebno, iako su moguće različite varijacije recepata.
Fora je jedino u tome da se kolači peku u staklenci, staklenka se odmah kad je kolač pečen zatvori odgovarajućim poklopcem i onda se kolač ostavi da se ohladi. Na taj način se stvara jedna vrsta vakuuma u staklenci i tako zatvoren kolač može duže vrijeme stajati u staklenci, a pritom ostane svjež i ne kvari se. Naravno, kad se jednom zatvori, staklenka se više ne smije otvarati – otvara se tek prilikom degustacije kolača njami

Kolači u staklenkama mogu stajati i po 6 mjeseci - staklenke se u tom razdoblju naravno ne smiju otvarati.
Kad staklenku jednom otvorite, situacija je kao i s ostalom zimnicom – nema više vakuuma; što prije pojesti kolač sretan

Za pripremu ovih kolača potrebna je staklenka koja je svugdje jednako široka, tj. ne sužava se pri vrhu (a ni nigdje drugdje). Iz takve staklenke kolač možete izvaditi, izgleda kao valjak i možete ga rezati na okrugle šnite.
Naravno staklenku treba dobro namazati masnoćom i posipati brašnom prije pečenja da bi se kolač kasnije dao izvaditi iz te staklenke.

Nisam se trudila pogledati ima li negdje u Zagrebu takvih staklenki, doma nemam ni jednu takvu staklenku. Zato sam kolač radila u običnim staklenkama.
Image and video hosting by TinyPic
Kolač se ne može izvaditi, ali može se jesti žlicom iz staklenke thumbup

Po Internetu vidim da onih specijalnih staklenki ima u raznim veličinama, nemam pojma može li se tako nešto kupiti u Zagrebu.

Nadalje, staklenke moraju imati pripadajuće original poklopce koji dobro zatvaraju, a najbolji bi bili poklopci s gumicama i držačima (ne znam ima li toga negdje za kupiti).
Ja koristim staklenke s pripadajućim poklopcima kakve koristim za zimnicu.

Kad sam prvi put radila kolač bilo me strah da staklenke u pećnici ne popucaju. Na internetu ima raznih postupaka pripreme i nemam pojma koji je najbolji.

U jednim receptima staklenke se namaste, pobrašne, u njih se stavi smjesa i onda se one stave u zagrijanu pećnicu.
U drugim receptima staklenke se namaste, pobrašne, u njih se stavi smjesa i onda se one stave u hladnu pećnicu. Tek onda treba uključiti pećnicu.
U nekim receptima u staklenke treba ulijati vruću vodu, onda staklenke obrisati i dok su još vruće, namastiti ih, pobrašniti, staviti smjesu i onda ih staviti u zagrijanu pećnicu.

U nekim receptima treba staklenku s pečenim kolačem zatvoriti pa ju vratiti u isključenu pećnicu da se ohladi.
U drugim receptima treba staklenku s pečenim kolačem zatvoriti pa ju ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi.
U nekim receptima se staklenka zatvori poklopcem odmah kad se u nju stavi smjesa za pečenje i onda se to tako peče u zatvorenim staklenkama. Nisam probala tu varijantu jer nisam sigurna koliko se koji kolač mora peći, nisu ni recepti precizni u tome, a to ovisi i o pećnici i o veličini staklenke i o vrsti kolača… – a kad se poklopac jednom stavi, ne smije se više skidati.


Tek sam u eksperimentalnoj fazi što se kolača u staklenkama tiče pa još nisam došla do zaključka. Uglavnom se držim onoga što piše u receptu koji u tom trenutku isprobavam sretan


Kolač od čokolade i kokosa u staklenci


Image and video hosting by TinyPic


100 g maslaca sobne temperature
100 g šećera
3 jaja
150 g jogurta
130 g brašna
75 g gustina
1 čajna žlica praška za pecivo
prstohvat soli
1 žlica ruma
4 žlice kokosovog brašna + 80 ml vode
80 g nasjeckane čokolade za kuhanje


Mekani maslac kremasto izmiksajte sa šećerom. Dodajte jedno po jedno jaje i dobro izmiksajte. Miksajte još oko 2 min da smjesa bude kremasta.
Dodajte jogurt.

U drugoj posudi promiješajte brašno, gustin, prašak i sol.
U trećoj posudi kokosovo brašno prelijte vodom, ostavite da stoji 5 min.

Smjesi od jaja naizmjence lagano primiješajte mješavinu brašna, namočeno kokosovo brašno i rum.

Na kraju umiješajte i nasjeckanu čokoladu.

5 staklenki zapremnine 300 ml namastite po dnu i stranicama (najbolje pomoću kista) pa ih posipajte brašnom ili krušnim mrvicama.
Image and video hosting by TinyPic

U svaku staklenku stavite petinu smjese, odozgo zagladite.
Image and video hosting by TinyPic
Staklenke očistite izvana i po rubovima, ako ste ih zaprljali smjesom.

Staklenke stavite u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva i pecite oko 45 min. Drvenim štapićem provjerite je li kolač pečen (ako je štapić suh, kolač je pečen).

Vruće staklenke odmah zatvorite odgovarajućim poklopcima. Staklenke ostavite da se ohlade na sobnoj temperaturi, a onda ih spremite na hladno mjesto (ne u hladnjak).


Image and video hosting by TinyPic



Slični recepti
Kolač od čokolade i kave u staklenci
Mramorni kolač u staklenci




Post je objavljen 20.10.2008. u 10:34 sati.