Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/umojojkuhinji

Marketing

Mramorni kolač u staklenci

Image and video hosting by TinyPic


U čemu je fora s kolačima iz staklenke?

Kolači iz staklenki su biskvitni kolači, sami po sebi nisu ništa posebno, iako su moguće različite varijacije recepata.
Fora je jedino u tome da se kolači peku u staklenci, staklenka se odmah kad je kolač pečen zatvori odgovarajućim poklopcem i onda se kolač ostavi da se ohladi. Na taj način se stvara jedna vrsta vakuuma u staklenci i tako zatvoren kolač može duže vrijeme stajati u staklenci, a pritom ostane svjež i ne kvari se. Naravno, kad se jednom zatvori, staklenka se više ne smije otvarati – otvara se tek prilikom degustacije kolača sretan

Kolači u staklenci mogu stajati i po 6 mjeseci - staklenke se u tom razdoblju naravno ne smiju otvarati.
Kad staklenku jednom otvorite, situacija je kao i s ostalom zimnicom – nema više vakuuma; što prije pojesti kolač: )

Za pripremu ovih kolača potrebna je staklenka koja je svugdje jednako široka, tj. ne sužava se pri vrhu (a ni nigdje drugdje). Iz takve staklenke kolač možete izvaditi, izgleda kao valjak i možete ga rezati na okrugle šnite.
Naravno staklenku treba dobro namazati masnoćom i posipati brašnom prije pečenja da bi se kolač kasnije dao izvaditi iz te staklenke.

Nisam se trudila pogledati ima li negdje u Zagrebu takvih staklenki, doma nemam ni jednu takvu staklenku. Zato sam kolač radila u običnim staklenkama.
Image and video hosting by TinyPic
Kolač se ne može izvaditi, ali može se jesti žlicom iz staklenkenjami


Po Internetu vidim da onih specijalnih staklenki ima u raznim veličinama, nemam pojma može li se tako nešto kupiti u Zagrebu.

Nadalje, staklenke moraju imati pripadajuće original poklopce koji dobro zatvaraju, a najbolji bi bili poklopci s gumicama i držačima (ne znam ima li toga negdje za kupiti).
Ja koristim staklenke s pripadajućim poklopcima kakve koristim za zimnicu.

Kad sam prvi put radila kolač bilo me strah da staklenke u pećnici ne popucaju. Na internetu ima raznih postupaka pripreme i nemam pojma koji je najbolji.

U jednim receptima staklenke se namaste, pobrašne, u njih se stavi smjesa i onda se one stave u zagrijanu pećnicu.
U drugim receptima staklenke se namaste, pobrašne, u njih se stavi smjesa i onda se one stave u hladnu pećnicu. Tek onda treba uključiti pećnicu.
U nekim receptima u staklenke treba ulijati vruću vodu, onda staklenke obrisati i dok su još vruće, namastiti ih, pobrašniti, staviti smjesu i onda ih staviti u zagrijanu pećnicu.

U nekim receptima treba staklenku s pečenim kolačem zatvoriti pa ju vratiti u isključenu pećnicu da se ohladi.
U drugim receptima treba staklenku s pečenim kolačem zatvoriti pa ju ostaviti na sobnoj temperaturi da se ohladi.
U nekim receptima se staklenka zatvori poklopcem odmah kad se u nju stavi smjesa za pečenje i onda se to tako peče u zatvorenim staklenkama. Nisam probala tu varijantu jer nisam sigurna koliko se koji kolač mora peći, nisu ni recepti precizni u tome, a to ovisi i o pećnici i o veličini staklenke i o vrsti kolača… – a kad se poklopac jednom stavi, ne smije se više skidati.


Tek sam u eksperimentalnoj fazi što se kolača u staklenkama tiče pa još nisam došla do zaključka. Uglavnom se držim onoga što piše u receptu koji u tom trenutku isprobavam wave


Mramorni kolač u staklenci


Image and video hosting by TinyPic


220 g maslaca sobne temperature
220 g šećera
1 vanilin šećer
4 jaja
500 g brašna
1 prašak za pecivo
125 ml mlijeka
90 g kakaa
2 žlice mlijeka ili ruma

Mekani maslac kremasto izmiksajte. Dodajte jedno po jedno jaje i dobro promiksajte. Dodajte obje vrste šećera i opet dobro izmiksajte.

Brašno pomiješajte s praškom za pecivo pa ga naizmjence s mlijekom umiksajte u smjesu od jaja.

Smjesu podijelite na 2 dijela. U jedan dio dodajte kakao i rum ili mlijeko (svijetla i tamna smjesa trebaju biti jednako guste).

U originalnom receptu piše da je potrebno 7 staklenki zapremnine 500 ml.
Ja sam koristila 4 staklenke od 600 ml.

Staklenke dobro namažite masnoćom (najbolje pomoću kista) i posipajte brašnom ili krušnim mrvicama.
Image and video hosting by TinyPic

U staklenke naizmjence žličicom stavljajte jednu pa drugu smjesu, promiješajte vilicom da dobijete mramorni uzorak.
Image and video hosting by TinyPic

Staklenke ne smiju biti pune do vrha, jer će biskvit za vrijeme pečenja narasti. Ako koristite staklenke od 500 ml napunite ih otprilike do 2/3 visine.

Ja sam svoje 4 staklenke napunila do pola.
Kad su se kolači ispekli, staklenke nisu bile pune do vrha, nego otprilike do 3/4 visine.

Mogla sam staviti i malo više smjese u svaku staklenku, ali onda bih imala 3 staklenke napunjene do 2/3 visine, a za četvrtu staklenku bi mi ostalo samo malo smjese (a nisam imala manjih staklenki). A i u tako velikoj staklenci, kad bi bila jako napunjena, kolač bi se dugo pekao.

Staklenke stavite na rešetku u pećnicu zagrijanu na 180 stupnjeva.

Ja sam te kolače u staklenkama od 600 ml pekla 65 minuta.
U originalnom receptu piše da se kolači u onim staklenkama od pola litre peku 40 min (u ovim mojim staklenkama od 600 ml nisu bili pečeni za 40 min).

Je li kolač pečen provjerite drvenim štapićem za ražnjiće, kao i kod drugih biskvita – ako je štapić suh, kolač je pečen.

Staklenke izvadite iz pećnice i odmah ih zatvorite originalnim poklopcima.
Ostavite staklenke s kolačima da se ohlade na sobnoj temperaturi, a onda ih spremite na hladno mjesto (ne u hladnjak).



*Recept je sa stranice
http://www.rezepte-nachkochen.de/kuchen-im-glas.php


Slični recepti
Kolač od čokolade i kokosa u staklenci
Kolač od čokolade i kave u staklenci



Post je objavljen 20.10.2008. u 10:17 sati.