Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/asboinu

Marketing

Utvrde i fortifikacije kroz povijest

Razvijen bastionski front (bojišnica bastiona)

1 – glasija, 2- skriveni put (zeleno), 3 – zborište postrojbi za ispad iz utvrde (crveno), 4 – ravelin, 5 – bastioni, 6 – kurtina





Glasija (eng., fra, nje. glacis, tal. spalto) je blagi zemljani nasip izgrađen ispred vanjskog rova same utvrde, a nastala je od ranije baraže (fra. braie, tal. braga) koja je bila pojas drveća ispred utvrde.

Skriveni put (eng. covered way, fra. chemin couvert, tal. strada coperta, nje. gedeckter Weg) je zapravo cijeli prostor između glasije i vanjskog ruba rova koji je potpuno zaštićen od djelovanja protivnika i njegovog motrenja. Temeljna namjena skrivenog puta je promet (manevar) postrojbi branitelja utvrde, za smještaj straže i motritelja, kao paljbeni položaj za djelovanje po području predterena utvrde i kao zborno mjesto za postrojbe koje će provaliti iz utvrde.

Ravelin (eng. ravelin, fra. ravelin, nje. Ravelin) je zemljani bedem, ponekad obložen kamenom, najčešće iza kontraeskarpe tvrđavskog rova između bastiona izrađen s namjerom da se spriječi izrada breše (rupe) u vanjskom bedemu, te poradi obrane predterena i otežavanja samih prilaza bedemu. Ravelin obvezatno nadvisuje predteren utvrde i to najčešće u visinama od 4 do 6 m. Izgradnja ravelina kao elementa fortifikacije utvrda počinje krajem 16. stoljeća u prvom poznatom obliku polumjeseca (fra. demilune) i to kao zaštita mosta utvrde, a kasnije, s povećanjem dimenzija, ravelin poprima oblik trokuta. U sastavu ravelina nalazi se redvi (redvi je posljednje uporište i najutvrđenije mjesto, položaj branitelja u ravelinu). Redvi može biti izgrađen kao lineta (kada je zadnja strana redvia otvorena ili ograđena zaprijekama), kao tambur ( kada je redvi ograđen palisadama na kojima su puškarnice) i kao kavalir (kada redvi nadvisuje ostale objekte ravelina).


Post je objavljen 19.10.2008. u 14:07 sati.