Pregled posta

Adresa bloga: https://blog.dnevnik.hr/tinadalj123

Marketing

Vitezova bahatost bez granica

'Jebem tebe luda u glavu! Jebem i ovog Fisa i Kralja! Oni su tu kurac! Ovo je moje kazalište!', vikao je ničim izazvani Zlatko Vitez, koji se već 'proslavio' izjavom da je Sabor kokošinjac.


"Je li ovo prihvatilište?", rečenica je kojom je pred Histrionskim domom ravnatelj Vitez dočekao umjetnike i tehničare američko-francuske skupine libertivore, te tehničku ekipu Festivala novog cirkusa, ne dopuštajući im ulazak u kazalište.

Mala performerska scena, organizator Festivala novog cirkusa, sklopila je još 20. kolovoza 2008. ugovor s Glumačkom družinom Histrion, po kojem se Histrion obavezuje "iznajmiti prostor i usluge u trajanju dva (2) dana (17. (petak) i 18. (subota) listopada 2008.) u dogovorenom vremenu (od 10:00 do 14:00 i od 18:00 do 23:00 h)".

Iako je Gradski ured za obrazovanje, kulturu i sport, te član Poglavarstva Grada Zagreba za kulturu Duško Ljuština, Festivalu novog cirkusa odobrio korištenje besplatnih gradskih termina u Histrionskom domu, ravnatelj Vitez nije se htio povinovati niti toj odredbi Grada koji je, usput, njegovoj družini za 2008. godinu doznačio 1.710.000,00 kuna.

Stoga je Mala performerska scena morala potpisati ugovor o komercijalnom najmu prostora za naknadu od 10 tisuća kuna, ali očito gospodin Vitez ne poštuje pojam "ugovorena poslovna suradnja".

Uostalom, i sam ugovor, koji su, inače, sastavili sami Histrioni, predviđa da se od obaveza ugovora može odustati u slučaju objektivnih okolnosti, ali da svaka strana to mora najaviti najmanje osam dana ranije.

Rečeni ugovor nije nikad razvrgnut, već su cijelo vrijeme do festivala vršene pripreme za otvorenje Festivala novog cirkusa u Histrionskom domu.

U pripremama je aktivno sudjelovao Igor Rogina, voditelj produkcije i propagande Histriona, kao opunomoćenik Zlatka Viteza, koji je ovlašteno ugovor i potpisao.

Situacija se "zakomplicirala" u četvrtak, 16. listopada, kasno navečer u Histrionskom domu, kad je vidno uzrujani Zlatko Vitez ničim izazvan urlao po "svome kazalištu" (citat Zlatko Vitez), ne dopuštajući niti primisao da bi skupina libertivore mogla ući u Histrionski dom prema zakazanim terminima najma.

Razlog – proba predstave Aide Bukvić.

"Jebem tebe luda u glavu!", vikao je Vitez na svoga najbližeg suradnika Roginu, a nije štedio niti tehničkog i programskog direktora festivala.

"Jebem i ovog Fisa i Kralja! Oni su tu kurac! Ovo je moje kazalište!", "častio" je Vitez sve redom.

Odlučni da realiziraju ugovoreni najam, koji uostalom nitko nije službeno osporio, francusko-američki umjetnici stigli su pred Histrionski dom u petak nešto prije 10 sati, gdje ih je dočekao Vitez, ne dopuštajući im niti da počnu s iskrcavanjem scenografije i opreme iz kamiona.

"Što vi tu radite? Je li ovo prihvatilište? Ne može, rekao sam da ne možete ući prije jedan sat!", inzistirao je Vitez, uputivši umjetnike da napuste lokaciju.

Mala performerska scena izražava ogorčenje prema ovakvoj eksponaciji i realizaciji bahatosti, te želi oštro protestirati protiv opetovano pokazane nesposobnosti vođenja kazališne ustanove Histrionski dom na dostojanstven način.

Ekscesnih situacija u relativno kratkoj povijesti te ustanove bilo je previše i na njih nitko od predstavnika kulturne vlasti nije adekvatno reagirao.

A riječ je o postupcima koji nanose mjerljivu štetu drugoj strani u sporu, ali – i sramotu Gradu Zagrebu, i Republici Hrvatskoj, koju inozemni umjetnici nose sa sobom u svijet.

Mala performerska scena stoga zahtijeva da se institucije Grada Zagreba i Ministarstva kulture Republike Hrvatske očituju, ali i uvedu ozbiljni red u kazališne kuće koje sufinanciraju novcem poreznih obveznika, istodobno podržavajući necivilizacijsku praksu nepoštivanja ugovora koja se valjda tumači kao specifični "stil", te kao takva tolerira.

Iako je, zbog skraćivanja vremena pripreme predstave, ali i zbog nepredvidljivosti daljnjeg ponašanja voditelja Histrionskog doma, održavanje otvorenja Festivala novog cirkusa u subotu, 18.10., u 20 sati, primaknuto znaku upitnika, ali ne još i dovedeno pod taj znak, Mala performerska scena poziva sve uzvanike i građane koji su kupili ulaznice za predstavu libertivore da se svejedno pojave pred Histrionskim domom u zakazano vrijeme i tako izraze svoj javni stav o "prihvatilištu".

Festival novog cirkusa učinit će sve da se predstava libertivore održi prema planu i potpisanom ugovoru.





Post je objavljen 17.10.2008. u 21:37 sati.